GODIŠNJA POTROŠNJA U ZAGREBU

Tona marihuane, 87 kg heroina i 47 kg kokaina

KOKAIN ŠMRKANJE

KOKAIN ŠMRKANJE

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

U Zagrebu se godišnje potroši tona marihuane, 87 kilograma heroina, 47 kilograma kokaina, tri kilograma amfetamina i kilogram ecstasyja

Ti su podaci temeljeni na devetomjesečnom ispitivanju otpadnih voda koje dolaze do zagrebačkog centralnog uređaja za pročišćavanje, a Zagreb je jedan od četiri europska grada (uz London, Milano, Lugano) u kojima se na takav način pokušalo doći do stvarnih pokazatelja potrošnje droga tijekom godine te promjena trendova u njihovoj zloporabi.

Riječ je, zapravo, o analizi urina stanovnika u otpadnim vodama. 'Prvi put otpadne su se vode koristile u forenzičke svrhe', rekla je voditeljica projekta dr. Senka Terzić.

Uzorci su prikupljani na ulazu te na izlazu centralnog pročišćivača tijekom 24 sata, što je pokazalo da se, primjerice, kokain i ecstasy više koriste tijekom vikenda, dok za marihuanu koja prednjači u zloporabi takvog pravila nema. No kokain je u Zagrebu deset puta češća droga nego ecstasy. Ispitivanje je pokazalo da se tijekom vikenda kokain 1,7 puta više koristi nego radnim danom, a ecstasy čak 3,7 puta.

U usporedbi navika ovisnika o drogama u Zagrebu, Milanu, Luganu i Londonu, gdje je istraživanje provedeno po istoj metodologiji, pokazuje se da Zagrepčani, baš kao i drugi Europljani, najčešće upotrebljavaju marihuanu, ali na drugom mjestu po potrošnji u Zagrebu je heroin, dok je u Europi to kokain. Kao razlog policija navodi višu cijenu kokaina.

Policijski podaci ipak govore da i u Hrvatskoj potrošnja kokaina posljednjih godina sve više raste. Zanimljivo je da je potrošnja marihuane u Zagrebu slična potrošnji u Milanu, ali i niža nego u Londonu kad se promatra potrošnja na 1000 stanovnika.

Međutim, istraživanje pokazuje da procijenjena stopa potrošnje pojedinih vrsta droga nije u izravnoj vezi s brojem liječenih ovisnika o tom tipu droge. Drugim riječima, u Hrvatskoj je najviše liječenih ovisnika o heroinu, a najčešća je droga marihuana.

Većina ovisnika o marihuani smatra da se od te vrste droge ne treba liječiti unatoč podacima o njezinoj štetnosti, posebice na kognitivne funkcije mozga.

Istraživanje su potaknuli šef gradskog Ureda za zdravstvo dr. Zvonimir Šostar i Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, a ispitivanje uzoraka od 9. veljače do 3. rujna provodio je Institut Ruđer Bošković.

Pratila se koncentracija pet vrsta droga koje se najčešće koriste. Istraživači vjeruju da će ovakva istraživanja pomoći policiji, ali i ukazati na smjernice prevencije, kao i na 'rupe' u suzbijanju ovisnosti, piše Jutarnji.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi