ISPLANIRANO UBOJSTVO

Tomislav Turibak na slobodi. Tko je ubio Hrvoja?

Bionic
Reading

Nova saznanja u istrazi subotnjega ubojstva 24-godišnjega zagrebačkog studenta Hrvoja Turibaka u naselju Špansko ukazuju da ubojica ipak nije njegov dvije godine mlađi brat Tomislav, kojega je policija jučer kazneno prijavila zbog teškoga ubojstva. On je stoga, sinoć iza 22 sata pušten na slobodu

Policije je, naime, kako se neslužbeno doznaje, otkrila snimke sigurnosnih kamera koje su potkrijepile Tomislavove tvrdnje da u vrijeme ubojstva nije bio u stanu u ulici Drage Gervaisa u naselju Špansko, već da se vozio na koturaljkama oko jarunskoga jezera. Također, DNA analiza je pokazala da Tomislavu ne pripada niti koža čiji su tragovi pronađeni pod noktima njegova brata, a koji gotovo sigurno pripadaju ubojici. Ubijeni mladić imao je ubodne rane na vratu i prsima, a tragovi krvi i koža pod noktima ukazuju da se sukobio s ubojicom.

Tomislav Turibak prijavljen je za teško ubojstvo iako nije priznao zločin, a protiv njega nije bilo čvrstih materijalnih dokaza. Policija, naime, još nije pronašla nož kojim je ubijen njegov brat, a nije poznat niti motiv.

Tomislav je jučer oko 17,30 sati doveden na ispitivanje u sjedište zagrebačkoga Županijskog državnog odvjetništva, koje je nakon svih prikupljenih podataka odustalo od njegovoga daljnjeg kaznenog progona.

Njegova braniteljica Lea Čavić nije željela komentirati obrat u slučaju niti odluku tužiteljstva. 'Istraga je tajna i zaista ne mogu ništa komentirati', kazala je Hini odvjetnica nakon ispitivanja u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu, čija je glasnogovornica Dunja Pavliček za večeras najavila priopćenje.

Istražitelji su sigurni samo u to da je Hrvojevo ubojstvo bilo pomno isplanirano i da je ubojica netko tko je mladiću bio blizak. Kako drukčije objasniti činjenicu da ga je Hrvoje u stan u Ulici Drage Gervaisa na broju 12 pustio odjeven tek u donje rublje?
Na mladićevom u naguravanju s ubojicom strgnutom lančiću s privjeskom nisu pronađeni nikakvi tragovi. To upućuje, vjeruju uključeni u slučaj, da je ubojica nosio rukavice, piše Večernji list


Nož kojim je ubijen Hrvoje, a pretpostavlja se da mu je oštrica bila duga oko 12 centimetara, nije iz doma Turibakovih. Iz njihova stana u naselju Špansko, potvrdili su roditelji Turibak, ne nedostaje niti jedan. Jedini trag kojeg je policija našla, a koji bi mogao biti ključan, jest otisak papuče, ne veće od broja 42. Taj krvavi ovalni otisak bio je ispod mladićeva tijela. Zato se pretpostavlja i da je ono nakon ubojstva pomicano. Ni papuče nisu iz stana Turibakovih. Ubojica ih je donio i odnio sa sobom. U sklopu istrage tužiteljstvo je zabranilo odvoz smeća iz obližnjih kontejnera i policajci su morali pregledati njihove sadržaje. Ni nož ni papuče nisu pronađeni.

Od dokaza koji su poslani na analizu bio je i otisak prsta 'skinut' s plastične vrećice. On bi mogao , doznajemo, pripadati prodavaču iz trgovine. Ubojica na tijelu Hrvoja Turibaka nije ostavio svoj DNK, niti bilo kakav drugi trag. Cijelo prizorište izgleda kao da se krivac potrudio ne ostaviti dokaze koji bi ga mogli u zatvor smjestiti na puno godina. A DNK pronađen ispod noktiju Hrvoja Turibaka ne pripada njegovu bratu Tomislavu. Zapravo, Tomislavovih tragova koji bi policijskoj kaznenoj prijavi dali na uvjerljivosti i opravdanosti da će se održati na sudu u ovom trenutku nema. Zato pronađeni dokazi Tomislavu idu u prilog i potvrđuju alibi koji je ponudio policiji.

Po pisanju medija, Tomislavu u prilog nije išlo što je odbio poligrafsko testiranje, ali ni činjenica da je ljevak, jer su rane na tijelu njegova brata, po policijskim sumnjama, navodno nanesene upravo lijevom rukom. U stanu gdje se dogodilo ubojstvo, osim toga, nije bilo tragova provale, a nit jedna stvar nije bila ukradena.

Policija, međutim, nije povjerovala njegovoj priči da se u vrijeme ubojstva 'rolao' na Jarunu te da je po povratku kući pronašao tijelo mrtvog brata i službi 112 prijavio zločin.

Nakon što je postao osumnjičenik mediji su nagađali da je ubojstvu prethodio fizički obračun između braće. Pisalo se i da je Tomislav od ranije poznat policiji, jer je kao 13-godišnjak prijavio otmicu za koju se kasnije ustanovilo da je bila izmišljena.

No posljednji rezultati istrage pokazali su da Tomislav nije ubio starijeg brata te da iza zločina stoji nepoznata osoba. Obitelj Turibak od početka nije vjerovala u mogućnost da je Tomislav ubio brata s kojim je, kako su medijima svjedočili prijatelji, susjedi i rodbina, bili u dobrim odnosima.