novi gradonačelnik

Tomašević: Nema godišnjih odmora, to bi bilo kao da preuzmete kormilo aviona u letu i onda ga još usput, u letu, idete popravljati

01.06.2021 u 12:35

Bionic
Reading

Novoizabrani gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević na konferenciji za medije ispred zgrade gradske uprave, prvoj nakon pobjede u drugom krugu izbora, kazao je da će se primopredaja gradske vlasti odviti u petak u osam sati ujutro

'Vodili smo sadržajnu kampanju. Važno je s pozicije nove gradske vlasti znati što su prioriteti. Ubrzat ćemo poslijepotresnu obnovu, povećati recikliranje, zatvorit ćemo Jakuševac, unaprijediti vodovod i javni promet, modernizirati vrtiće i škole, poboljšati primarnu zaštitu, graditi javne stanove za najam kako bismo povećali mogućnost stanovanja u Zagrebu', rekla je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika, na početku konferencije za medije, dodavši da će nova gradska uprava raditi transparentno.

Govoreći o dogovoru s SDP-om kako bi se mogla oformiti većina u Skupštini, kazao je da vjeruje da će razgovori s njima biti brzi.

'Vjerujem da će razgovori s SDP-om biti brzi. Konstituirajuću sjednicu Skupštine očekujem oko 20. lipnja, ali to ćemo dogovoriti sa svim strankama koje su ušle u Skupštinu na sastanku u ponedjeljak', kazao je Tomašević.

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Najavio je da očekuje civiliziran i konstruktivan prijenos vlasti i da je već obavio razgovore s v.d. gradonačelnicom Jelenom Pavičić Vukičević. Dodao je da se ništa neće raditi preko koljena vezano za smjene pročelnika i direktora u Zagrebačkom holdingu.

'Prvo ćemo obaviti razgovore sa svima i prikupiti potrebne podatke. Ključno je da gradski uredi i gradska poduzeća funkcioniraju i u vrijeme tranzicije', kazao je Tomašević. Na pitanje što s pročelnicima koji neće željeti otići, a mandat im istječe 2024. godine, kazao je da će se razgovarati sa svima.

'Ono što je ključno za način na koji ćemo funkcionirati jest da ćemo obavještavati javnost na vrijeme, ali i da ćemo prije donošenja odluka razgovarati s ljudima koji te odluke trebaju donijeti. Ne mislimo preko javnosti vršiti pritisak', rekao je Tomašević. Istaknuo je da će danas svoj saborski mandat staviti u mirovanje i da će Radu Borić u Saboru vjerojatno mijenjati Ivana Kekin. Izrazio je sumnju da će za njega i njegovu ekipu biti godišnjeg odmora.

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

'Čeka nas ogroman i vrlo dinamičan organizam, to je kao da preuzmete kormilo aviona u letu i onda ga još usput u letu idete popravljati', slikovit je bio Tomašević. Najavio je da će revizija poslovanja ići u etapama od gradske uprave preko Holdinga i gradskih ustanova. Cijela tranzicija, pa i dio koji se odnosi na reviziju, ne može se dogoditi odmah, nego u etapama. Potrebno je vremena da se provedu dubinske analize, u tom smislu trebat će vremena, rekao je Tomašević. Komentirao je i izjavu premijera Plenkovića da Možemo! kopira HDZ.

'Naravno da ne. Posebice izjava da želimo mijenjati Zagreb da bismo promijenili Hrvatsku i da imamo nešto protiv Hrvatske. Imamo protiv ovakve Hrvatske, koja je prepuna korupcije i stagnira. Nisam još dobio čestitke premijera niti smo se čuli. Htjeli bismo sastanak s predsjednikom Vlade da razgovaramo o ključnim projektima u kojima je nužno partnerstvo Vlade', kazao je Tomašević, dodavši da je jedan od takvih projekta bolnica u Novom Zagrebu.

  • +2
Tomislav Tomašević Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL