priča se o njima

Tomislav Tomašević suprugu Ivu osvajao je mjesecima: Dijele ljubav prema aktivizmu i planinarenju, nedavno su proslavili pet godina braka, no ima nešto u čemu se ne podudaraju

31.05.2021 u 16:36

Bionic
Reading

Zagreb je u nedjelju dobio novog gradonačelnika. Kako se kaže da iza svakog uspješnog muškarca, stoji žena, iza Tomislava Tomaševića je njegova supruga Iva Mertić Tomašević. Tijekom izborne noći supruga je bodrila iz sjene, a nakon pobjede čvrsto ga je zagrlila što je raznježilo glasače. Prisutne je osvojila jednostavnošću i elegancijom dajući naslutiti da se u Zagrebu sprema velika promjena, što je njen suprug i najavljivao

Iva Mertić Tomašević je instruktorica joge s diplomom iz komparativne književnosti i fonetike te je vlasnica obrta Omček. Sa Tomislavom se upoznala 2008. godine preko zajedničkih prijatelja (koji su im kasnije postali i vjenčani kumovi).

Prva dama Zagreba ranije je otkrila da ispočetka Tomislava nije smatrala dobrim 'materijalom' za vezu zbog njegovih čestih putovanja. Odolijevala je njegovim udvaranjima, pa je tek tri mjeseca nakon upoznavanja počela njihova ljubavna priča. Par koji je 19. svibnja proslavio petu godišnjicu braka, zaruke su obavili u Portugalu, dok su sudbonosno 'da' izgovorili u kapelici na Sljemenu. Premda, kako je Tomašević izjavio, nisu ateisti, ali ni klasični vjernici, vjenčao ih je njegov stric Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije BiH, piše Gloria.

Svadbena proslava na obiteljskom imanju pokraj Koprivnice bila je nekonvencionalna. Pozvali su stotinjak gostiju, a uzvanicima strogo zabranili da dođu sa svadbenim darovima. Iva i Tomislav medeni mjesec proveli su u Nepalu.

'Supruga Iva i ja još uvijek nemamo djece. Jako se dugo znamo, u braku smo pet godina, ali smo u vezi 12 godina. I ona je principijelna, dijelimo iste vrijednosti. Ne samo da me podržava u svemu što radim već je i zajedno sa mnom u tome. Članica je i Zagreb je naš i Možemo!, dijelimo iste političke vrijednosti i njezina mi je potpora jako bitna', ispričao je Tomislav Tomašević ranije za Večernji list.

  • +3
Tomislav i Ida Mertić Tomašević Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Poznato je da supružnici u slobodno vrijeme putuju pa su tako skupa bili u Mongoliji, Peruu, obišli Machu Picchu, a prošle godine su planirali dva tjedna u svibnju provesti u Pakistanu, no spriječila ih je pandemija. Ušteđevinu se trošili kako bi bolje upoznali svijet, a kad putuju većinom unajmljuju domaće agencije kako bi novac ostao lokalnom stanovništvu. Inače, novi zagrebački gradonačelnik je do sada posjetio oko 60 zemalja, a prvi veći planinski pohod bio mu je Kilimanjaro 2007.

Tomaševići vole ići u prirodu, trčati, družiti se s kućnim ljubimcem Boškom, kojem su ime dali jer je kao napušteno štene bio pun buha. Jedino oko čega se razilaze je to što je Iva vegetarijanka, a Tomislav jede meso, navodi Gloria.

Trenutno žive na Trešnjevci, u stanu od četrdesetak kvadrata koji su Iva i Tomislav nakon višegodišnjeg podstanarstva kupili 2014. On je prije toga promijenio nekoliko adresa. Do pete godine je živio u Zapruđu, pa godinu dana u Velikoj Gorici, a potom i u Zaprešić gdje je završio osnovnu školu.

Završio je VII. gimnaziju u Križanićevoj ulici, a u 16. godini krenuo je s ekološkim aktivizmom. U Zelenu akciju - udrugu za zaštitu okoliša učlanio se putopiscem Davorom Rostuharom s kojim je u srednjoj školi imao i punk bend Main Switch. Pisali su skupa i uređivali jedan fanzin te ekološki newsletter.

Nakon tri godine studiranja na Pravnom fakultetu upisao je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti. Dobio je punu stipendiju za magisterij na Sveučilištu Cambridge te je nakon godinu dana magistrirao iz područja održivog razvoja na Odsjeku za geografiju na Cambridgeu i vratio se u Hrvatsku.