zagrebački gradonačelnik

Tomašević: Ne vidim poveznicu između dva iskakanja tramvaja

26.02.2024 u 11:49

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom, otvorio je novu Osnovnu školu Bukovac, jednu od najvećih investicija u sustavu odgoja i obrazovanja u mandatu ove Gradske uprave, nakon čega je odgovarao na novinarska pitanja

e

Škola je nakon tri godine dograđena i rekonstruirana, a 611 učenika ubuduće će imati jednosmjensku nastavu. Cijena rekonstrukcije objekta na osam tisuća metara kvadratnih iznosi 18 milijuna eura.

'Objekt je u cijelosti, odnosno 99 posto financiran iz gradskog proračuna. Ovo je 16. škola koju smo otvorili u dvije i pol godine mandata, bilo da je riječ o novom objektu, rekonstruiranom ili obnovljenom', kazao je Tomašević.

Dodao je da će se uskoro otvoriti dograđena škola u Kupinečkom Kraljevcu te da je njihovo investicijsko održavanje povećano za četiri i pol puta.

Komentirao je i prometnu nesreću na križanju Držićeve i Vukovarske, kada je tramvaj iskočio iz tračnica.

Rekao je da će policijski očevid utvrditi detalje i je li do nesreće došlo zbog pogreške vozača ili tehničkog kvara.

Na konstataciju novinara da je ovo drugi put u posljednjih tjedan dana da je došlo do iskliznuća tramvaja i vidi li u tome povezanost i neki uzrok unutar ZET-a, izjavio je da ne vidi značajnu povezanost između događaja, odnosno smatra da je vjerojatniji ljudski faktor i pogreška vozača, nego tehnički kvar ili infrastrukturni problem.

Upitan o rastu prihoda zbog povećanja poreza na dohodak Tomašević je odgovorio da su se porezni prihodi u siječnju ove godine u odnosu na prosinca prošle smanjili za 13 milijuna eura, a u medijima se uspoređuje ovogodišnji siječanj s prošlogodišnjim i ekstrapolira da će prihodi biti veći za 200 milijuna eura, nego lani.

"To nije primjerena usporedba", ustvrdio je gradonačelnik te dodao da će projicirani prihodi biti veći, ali će biti veći i troškovi zbog inflacije i rasta plaća u gradskim poduzećima uz nastojanje da se ne podižu cijene komunalnih usluga.

Gradovi koji su spustili stopu poreza na dohodak imaju povećanje cijena komunalnih usluga, primjerice u Karlovcu, ustvrdio je.

Tramvaj izletio iz tračnica Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL