objedinjeni projekti

Tomašević: Mijenjamo projekte, kompostiranje, sortiranje i obrada otpada bit će u Resniku

15.06.2023 u 20:17

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otkrio je u četvrtak na sjednici Gradske skupštine da će grad izmijeniti postojeće projekte i ići prema rješenju da objedinjeni pogon sortirnice, kompostane i reciliranja bude u Resniku

“Prilagodit ćemo postojeće studije i idemo dalje s objedinjenim projektom”, rekao je Tomašević na sjednici Gradske skupštine.

Odgovarajući na pitanja oporbenih zastupnika o stanju projekata za gospodarenje otpadom, poručio je da su zbog uvjeta financiranja, Tomašević je najavio da je Gradska vlast odlučila prilagoditi i ujediniti tri postojeća projekta - kompostane u Novskoj, sortirnice koja je bila predviđena u DIOKI-ju i pogona za obradu miješanog otpada na jednom mjestu.

Istaknuo je i da je, pritom, prema trenutačnom prostornom planu, jedina lokacija koja može primiti te pogone Resnik, pa grad ide u tom smjeru jer se “ne želi gubiti dodatno vrijeme da se traži dodatna lokacija”.

“Ukoliko kompostiranje, sortiranje i obrada miješanog otpada ne budu na jednom mjestu, ne možemo ostvariti europsko financiranje, to je jasno i glasno sada rečeno, i mi idemo u tom smjeru”, poručio je Tomašević.

Istaknuo je i da Zagreb neće morati vraćati novac koju je iz europskih fondova povukao za izradu postojećih projekata, već će tu projektnu dokumentaciju promijeniti. Ponovio je da zbog toga, neće do kraja mandata biti moguće zatvoriti odlagalište Jakuševec.

Objašnjavajući zašto se, uz ostale razloge, odustalo od izradnje kompostane u Novskoj, oko koje su zagrebačka i tamošnja gradska vlast pregovarale, istaknuo je da se, prvenstveno, iznos njegovog sufinanciranja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti smanjio sa najavljenih 70 posto sredstava, na 40 posto.

  • +16
Sjednica Gradske skupštine Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Uz to, grad Novska uvjetovala je svoje sudjelovanje u tom projektu dobivanjem upravljačkim pravima u Zagrebačkom centru za gospodarenje otpadom, koja ne bi bila u skladu s njihovim sudjelovanjem  projektu.

“U odnosu na ono što grad treba sufinancirati, govorimo o 150 milijuna kuna, Novska bi imala zanemarivo manjinski udio, što znači da ne bi imala upravljačka prava na kojima su inzistirali. Po zakonu ne može, to bi bila novi slučaj Ine, da mi damo upravljačka prava nekome tko ima pet posto suvlasničkog udjela”, rekao je Tomašević.

Osvrnuo se i na uvjete natječaja za sufinanciranje projekta sortirnice, istaknuvši da se na njega Zagreb namjerno nije javio, jer je u njemu predviđeno da gradovi, nakon izgradnje pogona, isti pogon moraju dodijeliti na upravljanje tvrtki koja pobijedi na javnom natječaju. 

“To uključuje i privatne tvrtke. Da mi iz proračuna isplatimo nekoliko stotina milijuna kuna, da onda na natječaju to damo privatnoj tvrtki, nema šanse, ja se na taj natječaj neću javiti”, poručio je Tomašević.

Zagrebačka Gradska skupština usvojila je u četvrtak izvješća o poslovanju Zagrebačkog inovacijskog centra, Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom te Zagrebačkog holdinga.