sporna imovinska kartica

Tolušić: Sve sam napravio po propisu. Možemo zajedno izmjeriti moju kuću pa ćete vidjeti da ima 153 kvadrata

07.05.2019 u 11:05

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić odgovorio je u utorak na informacije da u imovinskoj kartici nije prikazao točnu kvadraturu svoje kuće u Virovitici

Novinarima je ispred zgrade Vlade izjavio kako i dalje stoji kod onoga što je napisao.

'Moja kuća ima 153 kvadratna metra stambene površine u kojoj živim i mislim da je to jedino ispravno što sam trebao upisati. S obzirom da je očito nejasno što se upisuje, tražio sam očitovanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Mislim da sam sve napravio po pravilu i propisu, a ako Povjerenstvo misli drugačije, bit će mi drago da to ispravim', rekao je Tolušić.

Na pitanje da objasni zašto je prijavio 153 kvadrata, a ne 330, kako piše u prijepisu posjedovnog lista koji izdaje Državna geodetska uprava, Tolušić je novinarima odgovorio da pitaju građevince da im objasne razliku između bruto i neto kvadrature i dodao kako on misli da treba napisati neto kvadraturu prostora u kojem živi

Objasnio je kako u glavnom projektu piše kolika je kvadratura stambenog objekta, a kolika pomoćnog, te je novinare pozvao da dođu zajedno izmjeriti kvadraturu.

'Kad god želite, možete doći pogledati moju kuću. Možemo zajedno izmjeriti i ako izmjerite više od 153 kvadratna metra... ja se kladim da nećete', rekao je ministar, a na pitanje što radi u pomoćnom objektu odgovorio je kako tamo roštilja.

Za potencijalni sukob interesa oko odabira tvrtke koja je gradila njegovu kuću ministar je rekao kako mu je normalno da za gradnju svoje kuće odabere tvrtku iz županije u kojoj živi, a ne da uzme tvrtku iz Zagreba ili Splita.

Podsjetimo, portal Telegram objavio je kako je Tolušić u imovinsku karticu upisao upola manju kvadraturu kuće u kojoj živi, a kao zanimljivost je naveo i da je kuću gradila tvrtka koja je često dobivala poslove u Virovitičko-podravskoj županiji, pa i u vrijeme u kojem je Tolušić bio župan.

  • +45
Tomislav Tolušić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Tolušić je u karticu upisao kako njegova kuća u Virovitici ima 165 kvadrata, no u prijepisu posjedovnog lista koji izdaje Državna geodetska uprava stoji kako je veličine 330 metara četvornih.

Na istom zemljištu nalazi se još jedna kuća od 121 četvornog metra, koju Tolušić uopće nije prijavio. Tvrdi da je riječ o pomoćnom objektu koji se ne treba prijaviti. No Telegram tvrdi kako taj objekt ima staklena vrata i ugrađenu klimu te se očito radi o kući u kojoj se može živjeti.

Telegram je, prije nego što je došao do prijepisa posjedovnog lista, nazvao Tolušića koji je priznao da je u imovinsku karticu napisao pogrešne podatke. No umjesto 165 kvadrata koje je upisao u kartici, Tolušić tvrdi da je prava kvadratura još manja, odnosno 153 kvadrata.

Osim toga, Telegram problematizira tvrtku koja je gradila kuću. Radi se o Građevinarstvu Horvat, tvrtki koja je, dok je Tolušić bio župan, dobila poslove izgradnje društvenog doma, ambulante, doma zdravlja, područne škole…