JOŠ JEDAN ODUSTAO

Tolušić: Neću se kandidirati za predsjednika HDZ-a, podržavam Plenkovića

27.06.2016 u 15:03

Bionic
Reading

Nakon što su prošli tjedan odlučili da će se izbori za novog predsjednika stranke održati 17. srpnja po načelu jedan član - jedan glas, HDZ će danas u 15 sati održati sjednicu Predsjedništva na kojoj će tema ponovno biti izbori, unutarstranački i parlamentarni

Do izbora za novog predsjednika HDZ-a ostalo je manje od mjesec dana, no zasada je kandidaturu javno istaknuo samo europarlamentarac Andrej Plenković. On će, kao i eventualni drugi kandidati, do kraja tjedna morati prikupiti 5.000 potpisa članova koji ga podržavaju.

Neke potpise već je prikupio Darko Milinović iako odluku o kandidaturi još nije donio. On je još prošli tjedan uspio skupiti već više od 1.000 potpisa, no hoće li ih iskoristiti odlučit će ovaj tjedan.

Potpise je počeo prikupljati i Plenković, a danas mu je stigla i podrška potpredsjednika HDZ-a Tomislava Čuljka, jednog od najutjecajnijih ljudi u stranci.

Potpredsjednik stranke Tomislav Tolušić, potvrdio je za tportal, neće biti jedan od kandidata na nadolazećim unutarstranačkim izborima. 'Neću se kandidirati, podržat ću Andreja Plenkovića', kratko je za tportal kazao Tolušić.

Posve se još nije izjasnila europarlamentarka Ivana Maletić, koja je doduše otvoreno podržala kandidaturu Plenkovića.

U medijima se sve češće spominje i ime Zlatka Hasanbegovića, koji je, podsjetimo, na nedavnom Općem saboru dobio najveći broj glasova za ulazak u Predsjedništvo. 'Konačnu odluku ću donijeti kada za to dođe vrijeme, na temelju prosudbe što je najbolje za stranku u osjetljivom predizbornom trenutku, ali i za političko-nacionalne vrijednosti koje zastupam', kazao nam je za Novi list Hasanbegović.

Podsjetimo, Tomislav Karamarko prošli je tjedan podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke nakon što nije uspio provesti takozvano preslagivanje vlade, a nakon što je zbog njegova zalaganja srušena vlada Tihomira Oreškovića koje je HDZ bio najveći dio.

Sada se HDZ našao u vremenskom tjesnacu jer mora brzo izabrati novoga predsjednika kako bi što spremniji izašli na prijevremene izbore na kojima im ankete popularnosti ne predviđaju uspjeh.