rekordna zaraza

Tokio traži od građana da ne izlaze ako ne moraju

25.11.2020 u 14:43

Bionic
Reading

Tokijska guvernerka zatražit će od građana da izbjegavaju sve nepotrebne izlaske, te da se mjesta koja poslužuju alkohol rano zatvore, dok se zemlja bori s rekordnom zarazom, javili su u srijedu lokalni mediji

Japan je imao relativno slabu epidemiju covida-19, s 2000 umrlih i 135.400 zaraženih te nije nametnuo strogu karantenu kakve su bile u drugim zemljama.

Međutim sada se bori s trećim valom te je proteklih dana zabilježio rekordne dnevne brojeve zaraženih.

Ni jedan guvernerkin novi poziv neće podrazumijevati kazne za nepridržavanje.

Čak i izvanredno stanje proglašeno u proljeće tijekom naglog porasta zaraza nije uključivalo kazne za one koji su se oglušili o pozive da ostanu kod kuće.

Tokio je zbog zaraze već podignuo razinu upozorenja na najvišu unutar ljestvice od četiri razine, a nacionalna televizija NHK prenijela je da će guvernerka Yuriko Koike sada pozvati stanovnike da se "suzdrže od svih izlazaka koji nisu potrebni niti hitni".

I drugi lokalni mediji izvijestili su o očekivanom guvernerkinu pozivu, dodajući da će također zatražiti da se mjesta koja poslužuju alkohol zatvaraju u 22 sata, počevši od subote, otprilike tri tjedna.

Tvrtke koje se pridržavaju uvjeta moći će dobiti naknadu.

Premijer Yoshihide Suga rekao je prošli tjedan da je Japan u "maksimalnoj pripravnosti" zbog virusa, a njegova vlada prisiljena je na zaokret u kontroverznoj kampanji domaćeg turizma.

U početku je ustrajala na tome da neće smanjivati ​​takozvanu kampanju Go To, ali je preokrenula smjer i omogućila pojedinim regijama da same izaberu žele li odustati.

Iz programa koji subvencionira putovanja unutar zemlje u pokušaju da pomogne turističkoj i hotelijerskoj industriji dosad su isključeni teško pogođena Osaka i grad Sapporo na sjeveru zemlje.