potvrdio dorh

Izdan uhidbeni nalog, policija za petama Ivici Todoriću?

23.10.2017 u 19:09

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu priopćilo je kako je, sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, izdalo europski uhidbeni nalog (EUN) protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina u slučaju Agrokor - Ivice Todorića

Daljnje radnje provode se sukladno zakonskim odredbama, navodi se u priopćenju DORH-a.

Nakon DORH-a, oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova: 

'Temeljem zaprimljenog Europskog uhidbenog naloga Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, policija poduzima mjere traganja prema prvookrivljenom hrvatskom državljaninu (1951.) na međunarodnoj razini. Poduzimaju se sve zakonom predviđene mjere s ciljem uhićenja osobe u svrhu osiguranja prisutnosti okrivljenika u kaznenom postupku', stoji u objavi MUP-a.

Ivan Todorić, mlađi sin Ivice Todorića, stigao je u Hrvatsku i dao iskaz u DORH-u. Prema riječima njegove odvjetnice Jasne Novak, iznio je kratku obranu. 'Tereti ga se kao i ostale - za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava. Supruga mu je u visokom stupnju trudnoće i vjerujem da će zbog toga morati otići iz Hrvatske, ali naglašavam, svakom pozivu će se odazvati!' kazala je.

Novak je potvrdila kako je Ivan Todorić ranije bio službeno odsutan u Americi i Švicarskoj. Nije htjela odgovoriti na pitanja novinara zna li Ivan gdje mu je otac Ivica koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu i za njim je raspisana tjeralica. 

DORH zasad traži informacije o tome gdje se točno Todorić nalazi. Iako se spominjalo da je u Londonu sa sinovima, posljednjih dana pojavile su se informacije da se nalazi u Švicarskoj.

Europski uhidbeni nalog (EUN) nalog je nadležnog pravosudnog tijela države članice EU-a za uhićenje i predaju osobe koja se zatekne u drugoj državi članici u svrhu kaznenog progona ili izvršenja zatvorske kazne ili mjere koja uključuje oduzimanje slobode. 

  • +68
Uhićenja čelnika Agrokora Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Crvene tjeralice (Interpol) raspisuju se za osobama koje se međunarodno potražuju zbog vođenja kaznenog postupka protiv njih ili zbog izdržavanja kazne zatvora. Njima se traži privremeno uhićenje tražene osobe s ciljem izručenja državi koja ih traži.  Ne radi se, objašnjavaju u policiji, o međunarodnom nalogu za uhićenje, već o obavijesti državama da se neka osoba traži, a države u kojima se ta osoba nalazi po toj tjeralici postupaju ili ne.

Crvena tjeralica mogla bi biti raspisana ukoliko se Todorić doista nalazi u Švicarskoj, koja nije članica Europske unije.  Izručivanje iz država nečlanicasporije je od europskog uhidbenog naloga, a samo izručenje može se zakomplicirati ukoliko tražena osoba ima državljanstvo zemlje u kojoj se nalazi, ali i u slučaju da osoba zatraži politički azil, o čemu se u slučaju Todorića već spekuliralo.

No i u ovakvim slučajevima, odluči li druga država ne izručiti, može preuzeti kazneni progon ili izvršenje kazne bude li pojedincu suđeno u odsutnosti u matičnoj državi.

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL