OTVORENO 50 RANIH MJESTA

Todorić investirao 78 milijuna kuna u Baranju

27.01.2014 u 16:25

Bionic
Reading

Koncern Agrokor je u kompleksu Mitrovac u Baranji dovršio radove na izgradnji staklenika za hidroponsku proizvodnju grapolo rajčice, što je prvi i najveći staklenik u Baranji te jedan od najvećih u Hrvatskoj, a investicija je vrijedna 78 milijuna kuna

Staklenik, veličine 4,5 hektara, dio je projekta Mitrovac koji se sastoji se od farme, bioplinskog postrojenja, solarne elektrane i staklenika koji koristi dio energije proizvedene u bioplinskom postrojenju.

U izradu i opremanje staklenika uloženo je ukupno 78 milijuna kuna, a staklenik je podignut u rekordnom roku od samo 6,5 mjeseci.

U stakleniku će u prvoj fazi, u stalnom radnom odnosu, biti 50 zaposlenika.

U stakleniku Mitrovac uzgajat će se rajčica grapolo i sorta beef, što će biti ujedno i jedina domaća proizvodnja te sorte u Hrvatskoj, a očekivani godišnji prinos rajčice je 2.300 tona.

Prva berba očekuje se već početkom travnja ove godine, čime će se smanjiti uvoz rajčice, navode iz Agrokora.

Što se tiče samog proizvodnog procesa, riječ je o hidroponskom tipu uzgoja što podrazumijeva kontrolu klime, navodnjavanja i uvjeta u stakleniku.

Proizvodnja rajčica je cjelogodišnja, na početku proizvodne godine obavlja se pozicioniranje biljaka, njega i priprema za eksploataciju. Krajem veljače slijedi oplodnja uvođenjem bumbara u staklenik, a od travnja do prosinca na tjednoj bazi obavlja se berba. Na kraju proizvodne godine, staklenici se čiste i pripremaju za novu proizvodnu godinu.

Iz Agrokora ističu kako se u procesu uzgoja rajčica za proces zagrijavanja staklenika koristi dio toplinske energije iz Agrokorovog bioplinskog postrojenja.

Agrokor koncern u brojne je projekte u Belju dosad investirao 2,3 milijarde kuna, a uz dovršeni staklenik za hidroponsku proizvodnju grapolo rajčice planira se uskoro i dovršetak nove farme kapaciteta 2.000 muznih krava te bioplinskog postrojenja od dva megavata, što su investicije vrijedne dodatnih 140 milijuna kuna.

Riječ je o najvećim investicijama u poljoprivredi u Hrvatskoj i regiji, od kojih se očekuje godišnji prihod od 150 milijuna kuna, navode iz tog koncerna.