NJEMAČKI MEDIJI O HRVATSKOJ

'To nije zabilježeno godinama, da moćna Crkva napada vladu'

29.12.2012 u 12:26

Bionic
Reading

I njemački tisak prati burnu raspravu u Hrvatskoj oko spolnog odgoja, ali time i objašnjavaju složen odnos između katoličke crkve - i osobito socijaldemokratske vlade u Zagrebu premijera Milanovića.

"To nije zabilježeno već godinama: moćna Katolička crkva u Hrvatskoj uvelike napada vladu zbog seksualnog odgoja u školama. Vlada pak uzvraća kako Crkva zastupa srednjovjekovna poimanja te da se ne treba miješati." Tako na primjer njemački dnevnik Frankfurter Rundschau sažima aktualnu burnu polemiku u Hrvatskoj o nastavnom planu i programu za seksualni odgoj u školama i javlja kako hrvatski mediji već govore o "hladnom ratu" koji je nastupio između Kaptola i vlade na Gradecu, piše Deutsche Welle o Hrvatskom ratu oko seksualnog odgoja.

Frankfurter Rundschau javlja i o kritikama novog nastavnog plana upućenih od visokih dužnosnika crkve, osobito kardinala Josipa Bozanića. Prenose optužbe kako se time školsku djecu "podučava pornografiji, masturbaciji, sprečavanju začeća, 'seksu bez emocija', homoseksualnosti i spolnim bolestima.

Crkveni dužnosnici dalje navode da nastavni plan sadržava 'apsolutno neprihvatljiva stajališta o seksualnosti i o braku, koja su protivna kršćanskoj antropologiji i biću hrvatskog naroda'. Na to je hrvatski ministar obrazovanja Željko Jovanović poručio: 'Crkva nema što tražiti u školama'."

Crkva je na te izjave reagirala tako što je proteklih dana u trgovinama i na kioscima dijelila letke, piše Frankfurter Rundschau. U tim lecima se poziva roditelje da ustanu protiv novog seksualnog odgoja i zatraže ukidanje te nastave. List prenosi i reakciju ministra Jovanovića kako biskupi o novoj nastavi seksualnog odgoja šire samo "laži i dezinformacije".

List napominje da svađe između Crkve i države u Hrvatskoj nisu započele tek raspravama o seksualnom odgoju u školama: "Socijaldemokratski predsjednik vlade Zoran Milanović je odbio na državni praznik prisustvovati svečanoj misi. U očima mnogih građana je to bilo tabu, jer su, po njima, Crkva i država jedinstveni. Kritike u Vatikanu je izazvala i neprimjerena izjava Milanovića da tešku gospodarsku krizu te skorašnje EU članice ne može riješiti Sveti Duh, već samo zalaganje građana."