VEJNOVIĆ NAJAVIO ŽALBU

'To je politički montiran proces'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.05.2010 16:27
  • Objavljeno 13.05.2010 u 16:22
Jovan Vejnović suđenje

Jovan Vejnović suđenje

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Bivši veleposlanik u Libiji Jovan Vejnović rekao je da će se žaliti na presudu kojom ga je danas zagrebački Županijski sud osudio uvjetno na sedam mjeseci zatvora jer je nabavljao alkohol hrvatskim tvrtkama u Libiji u kojoj je na snazi prohibicija, ustvrdivši da je 'očito riječ o politički montiranu procesu koji je tako počeo i završio'

'To nema veze sa stvarnošću i činjenicama', rekao je Vejnović nakon objave nepravomoćne presude kojom je uvjetno na pet mjeseci zatvora osuđen i drugooptuženi djelatnih tvrtke Crosco Miroslav Krpan. On je proglašen krivim jer je pomagao Vejnoviću u zlouporabi njegovih veleposlaničkih ovlasti, to jest jer je prikupljao novac za alkohol.

Optuženici su se branili da alkohol nije bio namijenjen pojedincima, nego hrvatskim tvrtkama radi prezentacije i poslovnim partnerima. Tvrdili su i da je to praksa zapadnih veleposlanstava.


No predsjednik sudskog vijeća Siniša Pleše rekao je da nije prijeporno komu je alkohol namijenjen, već je li prekršena Bečka konvencija o diplomatskim odnosima po kojoj je nabava alkohola dopuštena samo za potrebe diplomatske misije.

'Nedvojbeno je da su se tvrtke koristile alkoholom koje je nabavilo veleposlanstvo, a je li bio namijenjen pojedincima ili za potrebe prezentacije nebitno je', rekao je sudac.

Ustvrdio je da su okrivljenici prekršili bečku konvenciju jer tvrtkama libijski zakon brani nabavu alkohola, a veleposlanstvo kojem je to dopušteno konvencijom nije ovlašteno baviti se trgovačkom djelatnošću i drugima nabavljati alkohol, bez obzira na to je li to bila praksa drugih veleposlanstava.

Za djelo koje se optuženicima stavlja na teret predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine, no sud im je izrekao blaže kazne koje se neće izvršiti ako u dvije godine ne počine novo kazneno djelo.

Pri izricanju kazne sud je vodio računa da se optuženici nisu okoristili, da su htjeli pomoći hrvatskim građanima u Libiji i da dosad nisu osuđivani. Prijedlog USKOK-a da se Vejnoviću izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti sud nije prihvatio.

Optuženici su dužni platiti troškove suda i vještačenja. Sud je Vejnovića proglasio krivim zbog zloporabe položaja i ovlasti, a Krpana za pomaganje u zlouporabi jer su od 2006. do 2008. nabavili 5088 tisuća litara alkohola, vrijedna oko 46.000 dolara, koji je većinom bio namijenjen osobama bez diplomatskog statusa.

Drugooptuženikov branitelj smatra da je sud trebao izreći oslobađajuću presudu. Nije bilo povreda interesa službe, išlo se preko toga da se nabavljalo piće kako bi se pomoglo našim građanima te da nema oštećenog, zaključio je odvjetnik Damir Vukoja. On smatra da zbog presude jedino Hrvatska neće moći nabavljati alkohol u zemljama islamske provenijencije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi