PROSJEČNE PLAĆE

Tko u Hrvatskoj najviše zarađuje?

07.07.2014 u 11:28

Bionic
Reading

Prema servisu MojaPlaca.hr, u drugom kvartalu 2014. godine prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 5.226 kuna. Gledano prema županijama, najniže plaće zabilježene su u Požeško – slavonskoj županiji, čak 24 posto ispod prosjeka. Muškarci i dalje imaju višu plaću – u prosjeku devet posto više od žena

U drugom kvartalu 2014. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 5.226 kuna što je najniži iznos prosječne plaće gledano od 2012.godine. Međutim, pribrojimo li neto plaći i bonuse i božićnice tada je visina prosječne mjesečne plaće 5.326 kuna.

Osim kategorije top managementa koja ima u prosjeku 121 posto višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja te telekomunikacija, sa 79 posto višom, odnosno 41 posto višom plaćom od prosječne.

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-42 posto), te radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (-41 posto).

Razlika u visini plaća muškaraca i žena

U posljednja tri mjeseca muškarci su u prosjeku imali devet posto višu plaću od žena, što je porast od tek jedan posto u odnosu na I. kvartal 2014. godine.

Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 50 posto višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 101 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 19% nižu plaću, dok ispitanici s visokom stručnom spremom imaju 21 posto višu plaću od prosjeka.

Najvišu plaću imaju ispitanici s poslijediplomskim obrazovanjem, čak 62 posto više od prosjeka.

Najviše su plaće u privatnim tvrtkama

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće za 16 posto od prosjeka, dok su plaće u udrugama najniže i iznose 12 posto manje od prosjeka, 4.619 kuna.

Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu tri posto su više od prosjeka, kao i plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi (tri posto iznad prosjeka).

I dalje se više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće 12 posto ispod prosjeka, a u tvrtkama s 21 do 50 zaposlenika, plaće su oko prosjeka. Plaće u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika su sedam posto veće od prosjeka.

Visine plaća prema županijama

Gledano prema županijama, najniže plaće u drugom kvartalu 2014. zabilježene su u Požeško – slavonskoj županiji, čak 24 posto ispod prosjeka.  Sukladno očekivanjima, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu i to 14 posto iznad prosjeka. Nakon Grada Zagreba slijedi Zagrebačka te Dubrovačko-neretvanska županija gdje su plaće nešto niže od prosjeka.

Početnicima 18 posto niža plaća od prosjeka

Na početku karijere, dok još nemaju iskustva ispitanici imaju 18 posto manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju šest posto nižu plaću. S tri do pet godina iskustva plaća je četiri posto viša od prosjeka, a sa šest do deset godina plaća je osam postoviša od prosječne.