POSAO U EKSPANZIJI

Tko u Hrvatskoj koristi usluge privatnih detektiva

31.01.2012 u 09:52

Bionic
Reading

Slavni agent James Bond u Hrvatskoj bi imao pune ruke posla. Potvrđuje to i podatak da u našoj zemlji djeluje čak 16 detektivskih agencija u kojima radi 25 detektiva, među kojima su i dvije žene. Iako cijena od 200 kuna po satu plus troškovi nije mala, Hrvati, a najviše Zagrepčani, sve više posežu za uslugama privatnih detektiva. Sumnjičavi roditelji angažiraju detektiva da pronjuška što rade njihova malodobna djeca, a zbog sumnje u nevjeru bračnog druga, privatne detektive podjednako često angažiraju i muškarci i žene. Uslugama privatnih istražitelja sve se češće služe i firme koje žele provjeriti zaposlenike, razotkriti lažna bolovanja, prikupiti informacije o poslovnim partnerima ili pak uhvatiti na djelu kradljivce koji tvrtki nanose milijunsku štetu, kao što je to u slučaju HŽ-a

U RH trenutno postoji više od 60 osoba koje imaju licencu privatnog detektiva, od toga trenutno u 16 tvrtki registriranih kao komanditno društvo, d.o.o. ili obrt djeluje više od 25 privatnih detektiva, među kojima su i dvije žene kojima je MUP RH pored licence izdao i odobrenje za rad.

'Tijekom 12-godišnjeg uspješnog djelovanja, obavljali smo detektivske poslove i za fizičke i za pravne osobe, ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu. Kad se radi o hrvatskim građanima, angažirani smo uglavnom na prikupljanju podataka, činjenica i dokaza u vezi s dokazivanjem pred tijelima sudbene vlasti, provjerama boniteta, prikupljanju podataka u vezi s ovršnim postupcima te provjerama maloljetnika, bračnih drugova i u traganju za nestalim osobama. Pravne nas pak osobe najčešće angažiraju za istražne radnje u vezi s krađom, krivotvorenjem, bonitetom, povredama radnih odnosa, tzv. business inteligence i dr.', rekao je za tportal Goroslav Šmaguc, jedan od osnivača i prvi predsjednik Udruge privatnih detektiva Hrvatske koja je osnovana prije četiri godine.

Ovaj magistar prava prije 12 godina, nakon bogatog iskustva stečenog u MUP-u, došao je na ideju da otvori vlastitu detektivsku agenciju koja je danas jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj. Do sada je sa svojim timom, koji standardno čini šest detektiva, a prema potrebi ih se angažira još toliko, odradio čitav niz poslova na području cijele Hrvatske i država ex-YU te u više zemalja Europe. Da bi svaki povjereni zadatak riješili uspješno, osim s privatnim detektivima susjednih država i EU-a te s drugih kontinenata, hrvatski detektivi usko surađuju i sa sudskim vještacima, sudskim tumačima, odvjetnicima, zdravstvenim stručnjacima, knjigovodstvenim i poreznim stručnjacima i dr. Radno vrijeme detektiva iznosi minimalno 10 sati dnevno, u danu prevale i po nekoliko stotina kilometara, a prema potrebi rade i noću. U svom radu koji je vrlo zahtjevan te mora biti maksimalno diskretan, detektivi koriste i standardnu fotografsku i drugu tehničku opremu koja je zakonom dozvoljena.

'Privatnim detektivima nije dozvoljeno korištenje opreme za prikriveno audiovizualno snimanje. Kada je u pitanju djelatnost privatnih detektiva koja se odnosi na pronalaženje, izazivanje i fiksiranje, pakiranje i vještačenje tragova i predmeta koji se koriste u postupcima privatnog karaktera (privatna tužba), dozvoljeno je koristiti potpuno istovjetnu opremu koju koriste i forenzičari državnih institucija', pojasnio nam je prof. Njegoslav Blažek iz detektivske agencije Sova.

DETEKTIVE PLAĆAJU POLITIČARI, TAJKUNI I ESTRADNJACI

Detektivske usluge i poslovi su: otkrivanje bračne prevare, bračni i postbračni sporovi te zaštita prava malodobnika u slučajevima skrbništva, potraga za nestalim osobama i predmetima, ispitivanje boniteta i poslovanja (business inteligence), prevare u osiguranju, zlouporaba osiguranja i izazivanje prometne nezgode, svi oblici imovinskopravnih odnosa, zlouporabe vlasništva, posebno industrijskog vlasništva, intelektualnog vlasništva i dr., prevare u svim oblicima, posebno u gospodarstvu, građanske prevare, otkrivanje počinitelja, provjere boniteta fizičkih i pravnih osoba – uspješnosti i poslovnosti fizičkih i pravnih osoba, povrede radnih obveza, radne discipline. Tu su i detektivski savjeti – oblik pružanja stručne pomoći, koja se sastoji u intelektualnoj podršci, odnosno stručnom usmjeravanju stranaka pri njihovom rješavanju određenih situacija.

Kako doznajemo od naših sugovornika, detektive podjednako angažiraju i žene i muškarci, no znatno češće od fizičkih, za detektivskim uslugama posežu pravne osobe, među kojima su utjecajne tvrtke iz Hrvatske i iz inozemstva te javna poduzeća.

'Najčešći klijenti su tvrtke i njihovi pravni zastupnici. Gledajući prostorno, klijenti su u pravilu iz velikih gradova, što je, s obzirom na gospodarsku razvijenost, i logično, a najviše je zastupljena Zagrebačke županija. Kada su u pitanju strani klijenti, najveća je zastupljenost klijenata iz EU-a, potom SAD-a, a u zadnje vrijeme javljaju nam se i klijenti s drugih kontinenata. Svakom njihovom zahtjevu i problemu pristupa se individualno, izrađuje se plan rada i pristupa se istrazi', rekao je za tportal detektiv Sova.

Dodao je da se 'klasičnije' vrste detektivskih istraga odnose na traganje za imovinom dužnika, istraživanje krađa, prijevara, iznuda i ucjena, lažna bolovanja te utvrđivanje stvarnog prebivališta i boravišta osoba. Visoko mjesto zauzimaju i istrage koje se odnose na zaštitu intelektualnog vlasništva - žig, patent, industrijsko vlasništvo, autorska i srodna prava. U novije vrijeme sve češće se javljaju zahtjevi za sigurnosnim konzaltingom i stručnim sigurnosnim analizama tvrtki i njihovih potencijalnih partnera - provjera poslovanja, reputacije, političkih poveznica, likvidnosti i slično.

Cijena istine koju će detektiv iskopati nije mala. Uz osnovnu cijenu radnog sata, koja iznosi 200 kuna plus PDV, dodaju se još i troškovi korištenja vozila, noćenja, cestarina i dr.. Iako se o imenima ne govori jer su svi podaci o klijentu potpuno zaštićeni, doznajemo da privatne detektive angažiraju hrvatski političari, poslovni ljudi, tajkuni i estradnjaci, ali i obični građani s prosječnim primanjima koji žarko žele provjeriti svoje sumnje ili pak doznati neku njima važnu informaciju.

Ljudske sumnje su u pravilu doista utemeljene te se u više od 50 posto slučajeva radom pokaže da su one bile i opravdane', kaže detektiv Goroslav Šmaguc. Na pitanje kako muškarci i žene reagiraju kada saznaju da ih partner uistinu vara, odgovara da je bilo svakakvih reakcija, no kada doznaju istinu, partneri uglavnom osjete olakšanje jer, ma kakva bila, istina je uvijek bolja od laži i obmane.

Detektiv Šmaguc je u 12 godina rada ispisao na stotine stranica svog detektivskog dnevnika u kojemu opisuje sve nesvakidašnje istinite priče na čijem je rasvjetljavanju radio. Njegova detektivska agencija Shark godišnje rješava između 100 i 150 slučajeva, a preko 10 posto njih čine slučajevi otkrivanja bračne nevjere. Sve veći udio u poslovanju privatnih detektiva ima tzv. business inteligence i ispitivanje boniteta. Detektive tako sve češće angažiraju firme kojima treba malo više informacija o potencijalnim zaposlenicima ili poslovnim partnerima od onoga što mogu prikupiti klasičnim putem.

HŽ VEĆ GODINAMA ANGAŽIRA DETEKTIVE

Jedna od velikih hrvatskih tvrtki koja se već godinama služi uslugama privatnih detektiva su i Hrvatske željeznice. Nakon pomnog praćenja, detektivi su u toj tvrtki otkrili slučaj krađe goriva iz dizelskih lokomotiva te krađu bakrenih cijevi iz HŽ-ove tvrtke Posit. Nakon intenzivnog praćenja i prikupljanja dokaza, razotkrivena je i grupa od četrnaest radnika tvrtke Željezničko ugostiteljstvo koji su godinama u vagon-restoranima prodavali svoju hranu, pri čemu novac zarađen od prodaje, naravno, nije išao u blagajnu HŽ-a.

HŽ godišnje na krađama gubi više milijuna eura, pa je suradnja s privatnim detektivima prirodni potez jer je novac uložen u istrage puno manji od onoga što se gubi uslijed kriminalnih radnji', kažu u agenciji Shark.

IZ DETEKTIVSKOG DNEVNIKA

Jedan od zanimljivijih slučajeva iz detektivskog dnevnika Goroslava Šmaguca bio je onaj poznatog glumca Vinka Štefanca, koji je uzeo bolovanje u kazalištu Trešnja kako bi mogao snimati za sarajevsku televiziju OBN. Agencija Shark prikupila je dovoljno materijala da se gospodinu Štefancu uruči izvanredni otkaz, a težina dokaza bila je tolika da na odluku o otkazu nije čak uložena ni žalba.

Detektivi njegove detektivske agencije uspješno su razriješili i slučaj otmice djeteta Tajvanke Chen Chen Oluić koja se udala u Hrvatskoj. Nakon nekoliko mjeseci lošeg braka, suprug joj je oteo kćerkicu, pod izgovorom da bi Chen Chen mogla pobjeći na Tajvan. Otac je djevojčicu odveo na nepoznatu adresu, no pronašli su je privatni detektivi, nakon čega su socijalni djelatnici i policija vratili dijete majci.

Osim bračne nevjere, detektivi rješavaju i slučajeve roditelja neplatiša alimentacije. Naime, u nekim slučajevima hrvatski sudovi teško mogu dokazati postojanje prihoda ili imovine iz koje bi se alimentacija naplatila te utvrditi adresu neplatiša. Očevi koji ne žele plaćati alimentaciju usto nerijetko i cijelu imovinu prepisuju na rodbinu, a od poslodavca traže da ih plaća na crno umjesto preko računa. Detektivi stoga prikupljanjem dokaza o imovini i prebivalištu neodgovornih roditelja staju na kraj tvrdokornim neplatišama. Jedan od takvih bio je i otac koji nakon razvoda nije plaćao alimentaciju, iako je bio vlasnik kafića, nekretnine na elitnoj lokaciji, skupog automobila, a uza sve to još je koristio i dodijeljeni prognanički stan.

'Iako je stereotip da privatni detektivi samo prate bračne partnere ili djecu te po čitav dan čuče u kakvom grmu obučeni u stare balonere s cigaretom u ustima, kao da su iskočili iz kakvog lošeg američkog filma, istina je ipak malo drukčija', poručuju iz detektivske agencije Shark. Postati detektiv nije tako lako. Ako vas pak izazovan posao privatnog detektiva neodoljivo privlači, da biste postali agent 007, potrebna vam je VSS, veliko predznanje te položen državni ispit. Tek kada su zadovoljeni svi ti uvjeti regulirani Zakonom o privatnim detektivima, moguće je dobiti ovlast-licencu.