DOBITNICI U 2016.

Tko su političke zvijezde koje su zabljesnule ove godine

29.12.2016 u 06:57

Bionic
Reading

Hrvatska politička scena u godini na izmaku dramatično se izmijenila. Oni koji su godinama imali glavne role otišli su u političku ropotarnicu, a u isto vrijeme osvanule su neke nove zvijezde. 2016. pojedini političari mogu samo zaključiti šampanjcem i nadati se da će im 2017. biti još bolja. Za vas smo izdvojili deset političkih dobitnika u protekloj godini

Preuzeo stranku pa državu

Andrej Plenković
zasigurno će 2016. pamtiti po strelovitom političkom uspjehu. Iako je u politici gotovo dva desetljeća, u ovoj je godini postao predsjednik HDZ-a, a tek koji mjesec kasnije i hrvatski premijer. Građani su mu i dalje naklonjeni, što dokazuju i istraživanja javnog mijenja prema kojima kotira kao najpopularniji političar. Desnu struju u stranci za koju su politički analitičari najavljivali da mu neće dati mira, za sada uspješno drži po strani. Plenkoviću cvjeta i na privatnom planu: za koji mjesec trebao bi dobiti drugo dijete.

Mladi lav bez karizme

Godina je bila dramatična i kod HDZ-ovih rivala. Došlo je do smjene na vrhu. Nekadašnji premijer Zoran Milanović nakon gubitka parlamentarnih izbora povlači se iz politike te se ne kandidira na unutarstranačkim izborima. To je otvorilo prostor mladom Davoru Bernardiću koji se također hvali gotovo dvadesetogodišnjom praksom u stranci. Iako je lišen karizme i stava pravog lidera, Bernardić je uspješno pridobio na svoju stranu dovoljno stranačkih prvaka te zasjeo na čelo SDP-a. Nitko sretniji od njega.

Pernar uživa u popularnosti. Pitanje je do kada

Ivan Pernar definitivno je nova politička zvijezda, što god netko o njemu mislio. Sto tisuća društvenomrežnih sljedbenika, izdašna medijska pažnja koju može zahvaliti svojim nekonvencionalnim istupima u Saboru. Nisu mu naštetile ni trakavice oko imena stranke koja ga je lansirala u Sabor, ni obračuni diskursom daleko ispod granice pristojnosti među članovima. Pernar, što god da napravi, postaje vijest. Pitanje je do kada.


Istražiteljica komunističkih zločina u Saboru

Njegova saborska kolegica Bruna Esih također na 2016. može gledati blagonaklono. Donedavno izvan politike, istraživačica komunističkih zločina našla se na HDZ-ovoj listi na parlamentarnim izborima. S niskog mjesta dospjela je u Sabor s više od deset tisuća preferencijalnih glasova. Pojavili su se i medijski baloni kako bi mogla čak ući u utrku za gradonačelnicu Zagreba. Živi bili pa vidjeli.

Ministarstvo za Marića u pet do ponoć. Doslovno

Još jedan HDZ-ovac definitivno može biti sretan postignutim u 2016. Riječ je o Goranu Mariću, čovjeku zbog kojeg je doslovno pet minuta prije ponoći Andrej Plenković mijenjao sastav Vlade i broj ministarstva. Za 13. prase, prema onoj staroj narodnoj, ipak se našla sisa. Preko noći je ustrojeno Ministarstvo državne imovine i Vlada dobiva drugog Marića u Vladi. Nakon kolege mu Zdravka, ministra financija.

Lažnim imenom do Ustavnog suda

Njegovo ime povlači se u spisima austrijskog pravosudnog aparata u korupcijskoj aferi vezanoj uz Hypo Alpe Adria Bank kao primatelja mita od 'pišljivih' 200 tisuća eura. Iako igrom slučaja Davorin Mlakar nije ni među osumnjičenima za primanje novca za prenamjenu zemljišta na Pagu, priznao je kako se u tom slučaju lažno predstavljao. Ni takav teret nije ga spriječio da postane sudac jedne od najviših institucija u državi – Ustavnog suda. Pravi sretnik!


Manje mandata, a ipak u Vladi

Na redu je Most. Možda ova stranka nije baš tipičan dobitnik s obzirom na to da je na rujanskim parlamentarnim izborima osvojila čak sedam saborskih mandata manje nago na izborima krajem 2015., no ekipa s magom iz Metkovića na čelu ponovno je odlučivala o sastavu Vlade. Iskamčili su jednog potpredsjednika, ujedno i ministra uprave, zubara Ivana Kovačića koji je to ministarstvo naslijedio od svoje mostaške kolegice, navodno jako uspješne Dubravke Jurline Alibegović. Zadržali su nadzor nad pravosuđem i policijom, dobili su megaministarstvo nakon što je okoliš pripojen energetici (!).

Veliki povratak Vladimira Šeksa

Iako je kraj 2016. mi i dalje pišemo o njemu - Vladimiru Šeksu. Ovaj vremešni, ali energični HDZ-ov veteran koji je preživio sva previranja u stranci čiji se lideri nisu ustručavali izbacivanja, u godini na izmaku doživio je come back. Za vrijeme Karamarka gurnut je ustranu, nježno je kritizirao tadašnje vodstvo, no znao je da će do promjena kad-tad doći. I došlo je. Pobjedom Andreja Plenkovića Šeks postaje ponovno siva eminencija vrha stranke. Neki idu toliko daleko pa kažu da je Plenković projekt Vladimira Šeksa. Šeks je u visoku politiku gurnuo i svog nasljednika, posinka Karla Resslera koji je jedan od Plenkovićevih savjetnika.


Nesuđena ministrica ipak sjela na Hasanbegovićev tron

Nina Obuljen napokon je postala ministrica kulture. Iako se njezino ime nakon svakih parlamentarnih izbora, pobijedili lijevi ili desni, spominjalo u tom kontekstu, funkcija joj je izmicala do ove godine. Ova svestrana Dubrovčanka zasjela je napokon u ured u Runjaninovoj naslijedivši Zlatka Hasanbegovića, ministra kulture s najkraćim mandatom kojeg ili obožavaju ili mrze. Iako je postojao iznimno jak pokret otpora njezinom imenovanju zbog navodnih malverzacija u Hrvatskom audiovizualnom centru u kojem je sjedila u Upravnom odboru, Plenković je tu bio nepokolebljiv.


Bolje živi nego ministar

Ministrica socijale u Vladi Tihomira Oreškovića Bernardica Juretić, iako je izgubila fotelju, može se smjestiti među dobitnike. Iako reizbor nije dočekala, ostavlja dojam da je držala fige da joj netko ne ponudi političku funkciju. To je dokazala i jednom objavom na Facebooku početkom studenog: 'Bolje živim nego ministar', napisala je ova bivša časna sestra slikajući se na pramcu nekog broda. U isto vrijeme na račun joj je i dalje sjedala ministarska plaća jer je odlučila iskoristiti pravo na šest punih i šesta polovičnih plaća nakon odlaska s dužnosti. Žena stvarno uživa.

Braniteljima 201 milijun kuna više

Listu dobitnika zaključit ćemo jednom društvenom grupacijom koja je ponajviše profitirala podjelom prihoda za proračun 2017. Riječ je o braniteljima. Nakon 555 dana šatora i prosvjeda u Savskoj koji su vodili čelnici nekolicine braniteljskih udruga, ministar financija podebljao je proračun Ministarstva branitelja za sljedeću godinu za čak201 milijun kuna tj. 17,5 posto više. Aktualna vlada zasigurno se ne treba bojati nekog novog braniteljskog šatora.