reorganizacija sustava

Tko su paramedikusi, stručnjaci koji bi u hitnoj pomoći trebali zamijeniti liječnike?

U sustavu hitne pomoći trenutno nema paramedikusa, no oni bi na intervenciji radili sve što danas rade liječnici specijalisti

U sustavu hitne pomoći trenutno nema paramedikusa, no oni bi na intervenciji radili sve što danas rade liječnici specijalisti

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Smrt mladića Mattea Ružića iz Zaprešića izazvala je veliko nezadovoljstvo građana, što je dovelo i do prosvjeda ispred Ministarstva zdravstva. Građani odgovornima smatraju sustav organizacije hitne medicinske pomoći, koji očito ne funkcionira kako bi trebao. Ministar Milan Kujundžić brani sustav i navodi da je sve bilo prema regulativama. No, svjestan činjenice nedostatka liječnika specijalista u timova hitne pomoći najavio je uvođenje paramedikusa

'Zadnju godinu intenzivno pripremamo u tome pravcu promjene, s jedne strane smo svjesni da nikad nije dovoljno timova koji će žurno izaći na teren i spašavati živote, a s druge strane smo svjesni da sustav treba mijenjati i prilagođavati svijetu. Većina razvijenih zemlja u hitnoj službi nema ni jednog liječnika ili ih ima vrlo malo', rekao je Kujundžić u Temi dana HRT-a upitan o izmjenama Zakona o hitnoj pomoći, posebice u dijelu koji se odnosio na povećanje ovlasti i dodatnu edukaciju sestara i tehničara.

Paramedikusi su educirane osobe s licencom, odnosno prošle su odgovarajuću obuku za rad u hitnoj službi, uglavnom nisu medicinske struke, ali mogu biti. Postupaju po jasno utvrđenim protokolima i odrađuju sve propisane procedure zbrinjavanja hitnog pacijenta do najbliže bolnice, kao što to danas u hrvatskim timovima hitne pomoći čine liječnici specijalisti.

Iz Hrvatskog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara tvrde, pak, da bi paramedikusi trebali biti medicinske sestre i tehničari sa završenim diplomskim studijem, posebno educirani za rad u hitnoj pomoći.

'Međutim, zdravstveni fakulteti u Hrvatskoj danas ne školuju takav kadar jer nije uspostavljen sustav specijalizacije medicinskih sestara u Hitnoj medicini', kaže sindikalist Antun Bajan.

Ovaj sustav već neko vrijeme postoji u nekim zapadnim državama poput Ujedinjenog kraljevstva, Njemačke, Francuske, SAD-a i Kanade.

  • +19
  • +16

Hitna pomoć

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Tako bi u Hrvatskoj u sklopu timova T1 kojeg čine liječnik, medicinska sestra/tehničar i vozač, timova T2 koji se sastoje od medicinske sestre/ tehničara i vozača te sanitetskog prijevoza sastavljenog od medicinske sestre/tehničara i vozača, koji u nekim situacijama može otići na intervenciju kako je to bilo u slučaju mladića iz Zaprešića, djelovali i paramedikusi.

  • +15
  • +12

Prosvjed građana ispred Ministarstva zdravstva

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!