KRIZA PUNI DŽEPOVE

Tko su najplaćeniji hrvatski gradonačelnici?

25.04.2012 u 10:26

Bionic
Reading

Najvišu gradonačelničku plaću u državi prima Milan Bandić i to 18.300 kuna, no tek sto kuna manje prima vukovarski gradonačelnik Željko Sabo iako upravlja gradom u kojem je život najskuplji te u kojem je 25 posto nezaposlenih

'Mislim da je tako negdje, ima odrezak u kojem to piše. Ali, nije problem u mojoj plaći, koja je previsoka, nego u velikom broju ljudi koji rade, a ne primaju plaću', komentirao je Milan Bandić.

Ipak, čini se kako je gradonačelnikova računica kriva. Jer kad se računa prema Zakonu o plaćama u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, neto plaća Milana Bandića je 18.338 kuna. To je ujedno i najveća plaća koju prima gradonačelnik jednoga grada u Hrvatskoj. No, kako kaže Bandić – on to zaslužuje.

'Primam samo gradonačelničku plaću koju sam zaslužio jer već 12 godina radim dvostruko radno vrijeme i nisam otišao ni na jedan godišnji odmor', objasnio je Bandić.

U visini plaće Milana Bandića slijedi Željko Szabo, vukovarski gradonačelnik, koji prima 18.226,64 kuna neto na mjesec. Treći po visini primanja splitski je gradonačelnik Željko Kerum kojemu je plaća 17.425,86 kuna neto. No, kaže nam Kerum, koji kao i Bandić nije točno siguran kolika mu je plaća, odrekao se gradonačelničkog primanja.

'Mislim da sam imao otprilike 16.000 kuna kao gradonačelnik, no ja sam odlučio da me plaća Sabor jer ima više novca, ali to je također negdje 16.000 kuna',  kaže Kerum.

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac
2010. godine znatno si je podignula plaću jer je, kaže, bila najmanje plaćena gradonačelnica u Hrvatskoj. Ipak, ove je godine sebi i svojim suradnicim srezala plaću za 30 posto.

Sindrom Grčke

No, vrijeme blagostanja u Gradu Zagrebu dolazi svome kraju. Najavljenim smanjenjem plaća od otprilike pet posto, zaposlenici gradske uprave, njih 10.500, ostat će bez 319 kuna na neto plaći koja je u siječnju bila 6382 kune. Pregovori sa sindikatima su u tijeku.

'Napokon je došlo vrijeme u Hrvatskoj da prestanemo živjeti na 'veresiju'. Možemo dijeliti samo koliko smo stvorili. Ako to ne učinimo, onda će nam ovi iz inozemstva reći da to moramo napraviti, a ja ne bi želio u Hrvatskoj vidjeti sindrom Grčke',  stručno je smanjenje plaća objasnio gradonačelnik Milan Bandić.