U DOBRU I ZLU

Tko ne bi volio imati prijatelje kao naši političari?!

10.08.2016 u 15:54

Bionic
Reading

Da se u nevolji poznaju prijatelji, najbolje može posvjedočiti nekadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader koji je možda izgubio ugled i bogatstvo, no njegov as iz rukava su prijatelji. Osim što na svojim jahtama ugošćuju Sanadera i njegovu obitelj, kada bivšeg premijera treba izvući iz zatvora, novac ili nekretnine za jamčevinu nude se kao na pladnju. No, nije Sanader jedini sretnik s takvim prijateljima

Među najpoznatijim Sanaderovim prijateljima i dobročiniteljima su nekadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić te splitski arhitekt i HDZ-ovac Jerko Rošin. Njih su dvojica Sanadera u javnosti branila i u najgorim vremenima kada je od omiljenog premijera postao državni neprijatelj broj 1. Spremno su založili za njega nekretnine iako je Sanader ranije pokušao bijegom izbjeći hrvatskom pravosuđu.

'Ne daj, Bože, da bude ponovno trebalo, ja sam spreman uvijek dati', kazao je Bebić novinarima. Nekretninu je za Sanaderovu jamčevinu založio i Mario Zubović, a na njegovoj je jahti 'Malo vitra' Sanader u najboljim danima provodio svoj odmor.

Zahvaljujući Sanaderovoj kćeri Petri, doznali smo da je bivšeg premijera i njegovu obitelj ovog ljeta na luksuznoj jahti ugostio i poduzetnik Juroslav Buljubašić s kojim su Sanaderovi krstarili uz talijansku obalu.


Linić i Kalem

'Jozo Kalem je moj prijatelj, mi jesmo prijatelji kao obitelji i to je nešto što ja nikad neću ni promijeniti ni drukčije misliti', odano je početkom 2014. govorio tadašnji ministar financija Slavko Linić o svom prijatelju, svestranom poduzetniku kojem je na adresu stigla optužnica Državnog odvjetništva zbog gospodarskog kriminala. Tada je Linić bio u otvorenom sukobu s ondašnjim premijerom Zoranom Milanovićem koji mu je, među ostalim, zamjerao bliskost s Kalemom.

Linić je u dobru i zlu ostao i uz nekadašnju sisačko-moslavačku županicu Marinu Lovrić Merzel kojoj je vjenčani kum. Upravo je to vjenčanje, među ostalim, bilo predmetom istrage protiv Lovrić Merzel koju se sumnjičilo da je javnim novcem financirala privatne svečanosti.


Bandić i kompanija

Prijatelje ili možda dužnike ima i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Slično kao i u Sanaderovom slučaju, za enormnu jamčevinu od 22 milijuna kuna koju mu je sud odredio nekretnine je prikupilo šestero Bandićevih prijatelja. Svoj obol dao je i Bandićev prijatelj iz djetinjstva i hercegovački poduzetnik Jozo Bogdan. Svoje nekretnine, konkretno tri doma za starije i nemoćne nudio je i Jozo Tolić.

No, za Bandića su jamčili i njegovi odvjetnici. Najprije je Krešimir Krsnik založio svoj stan, a potom je Marijan Hanžeković za jamčevinu dignuo kredit od 15 milijuna kuna.

Tajanstveni Mesićev prijatelj

Bivši predsjednik Stjepan Mesić godinama je od javnosti skrivao ime tajanstvenog prijatelja koji mu je posudio gotovo dva milijuna kuna za kupnju dva stana u elitnom kvartu u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni. Nakon više od tri godine, navodni dobročinitelj sam se razotkrio: riječ je o Slovencu Boži Dimniku koji nije vidio ništa problematično u pozajmici. Njih se dvojica, naime, znaju još iz 80-ih godina, a Dimniku nije bilo jasno zašto Mesić kao predsjednik živi u 'skromnom' stanu u Ilici.