RIJEČKI PATOLOG NA SLOBODI

Tko je za doktora Bosnara jamčio nekretninom? Tajna

29.04.2013 u 13:45

Bionic
Reading

Pročelnik riječkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Alan Bosnar danas oko 13 sati izašao je iz riječkog zatvora jer je na Županijskom sudu u Rijeci prihvaćen prijedlog branitelja da mu se istražni zatvor zamijeni jamstvom na nekretnini.

Sudac istrage Duško Tišma rješio je na današnjem ročištu da se prihvaća jamstvo i ukida istražni zatvor, a pravo zaloga na nekretnini, koju je ponudila treća osoba, uknjiženo je u korist države.

Bosnar je sudu obećao da se neće skrivati i neće ometati kazneni postupak te će se odazivati i surađivati sa sudom.

Bosnaru je Tišma bio odredio istražni zatvor od mjesec dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, kao i da zatvor može zamijeniti s jamstvom od milijun i pol kuna.

Sumnjiči ga se da je od rujna 2007. do travnja 2013., obavljajući posao na zavodu, primao mito te zlorabeći položaj i ovlasti protupravno pribavljao veće sume novca.

Uhićen je 10. travnja, a u riječkom odsjeku Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) očitovao da se ne smatra krivim.

Imovina mu je na zahtjev USKOK-a blokirana zbog sumnje u njezino porijeklo.

Jedna od Bosnarovih braniteljica Ružica Spasojević navela je da je uknjiženo pravo zaloga na nekretnini, koju je ponudila treća osoba, u korist države, a da je sud je dobio rješenje o uknjižbi i vlasnički list.

Također, sud je preuzeo obećanje okrivljenika da se neće kriti i neće ometati kazneni postupak te da će se odazivati i surađivati sa sudom, kazala je Spasojević navodeći da su ispunjene su sve pretpostavke i da je rješenje kojim je sud prihvatio jamstvo u smislu uknjižbe postalo pravomoćno.

Na novinarski upit tko je za Bosnara jamčio nekretninom, odgovorila je da te osobe žele da to ostane tajna.

Pročelnik riječkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Alana Bosnar sumnjiči se da je primao mito te zlorabeći položaj i ovlasti protupravno uzimao novac, tj. da je obavljajući posao na zavodu, primao mito i nezakonito pribavljao veće sume novca. U istrazi je utvrđena sumnja da je Bosnar od rujna 2007. do travnja 2013., obavljajući posao na zavodu, u više navrata primio mito od najmanje 320.000 kuna i počinio više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti kojima je sebi i drugim osobama pribavio protupravnu imovinsku korist od najmanje 480.000 kuna.