USTRAJNI U PROSVJEDU

Tko je sve došao podržati branitelje u Savsku 66?

28.10.2014 u 14:59

  • +19

Tko je sve došao podržati branitelje u Savsku 66?

Izvor: Pixsell / Autor: montaža: I.E.M.

Bionic
Reading

U ovih devet dana braniteljskog logorovanja pred resornim Ministarstvom, čijih čelnih ljudi traže smjenu, dogodila su se dva tragična slučaja: Prije nekoliko dana preminula je braniteljica Nevenka Topalušić, sinoć se pred okupljenima benzinom polio i zapalio branitelj Damir Čakanić, mnogim invalidima je pozlilo, pa je Hitna pomoć uvela 24-satna dežurstva kako bi odmah reagirala u slučaju nužde. Od pogubnih posljedica višednevnog boravka na hladnoći pokušali su ih odgovoriti predstavnici državnih institucija, no oni ne posustaju, a političku podršku dolaze im dati znane i neznane osobe

Uglavnom je riječ o osobama iz desnog političkog bloka: HDZ-ovci te njihovi koalicijski partneri i istomišljenici. Danas je branitelje posjetio Josip Šimunić, nogometaš Dinama koji vodi medijski rat protiv predsjednika Ive Josipovića.

Jučer je branitelje tako došla podržati HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, a dočekali su je ovacijama uzvikujući da je nova hrvatska predsjednica. No nije im odgovorila na pitanje hoće li podržati njihov dodatni zahtjev vladajućima (kojima osporavaju hrvatstvo i kaleme jugoslavenstvo) - hitno donošenje ustavnog zakona o braniteljima i Domovinskom ratu. Izjavila je kako bi u Ustavu trebalo stajati da su branitelji stvorili hrvatsku državu te da ne treba raditi podjele. Zatim im je populistički poručila: 'Tu sam, jer svi vi koji ste dali svoje zdravlje za ovu državu moji ste heroji.' Također ih je zamolila da paze na sebe, ali im nije rekla da se sklone s hladnoće, jer tako će si lakše sačuvati zdravlje.

Ni ostali njezini stranački kolege koji su došli u Savsku 66 podržati branitelje, Tomislav Karamarko, Josip Đakić (ujedno čelnik Hvidre), Damir Krstičević, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, Željko Dilber i drugi, nisu im poručili da se od hladnoće sklone na toplo, u institucije hrvatske države, i tamo se izbore za svoja prava…

Umjesto smirivanja situacije, većina oporbenih političara dodatno dolijeva ulje na vatru optužujući vladajuće da su odgovorni za smrt preminule braniteljice i svaki izgubljeni život na prosvjedu. Na novinarsko pitanje ne čini li se da ih političari koriste u svrhu svojih kampanja, odgovorili su da njih nitko ne može koristiti, a svatko tko dođe u njihov šator je dobrodošao, neovisno o tome je li građanin Zagreba i Hrvatske ili predsjednički kandidat.


Branitelje su od visokih državnih dužnosnika posjetili predsjednik države Ivo Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko, apelirajući da se odazovu demokratskom dijalogu te da se maknu s hladnoće jer će si tako uništiti zdravlje.

Premijer Zoran Milanović se nije odazvao pozivu na okrugli stol održan danas pod braniteljskim šatorom. No jučer ih je komentirao otvarajući ACI-jevu marinu na jugu Hrvatske: 'To je prosvjed manje grupe stopostotnih invalida kojima opet poručujem da nema njih, da nema onih koji nisu živi, nikad ne bih bio hrvatski premijer jer ne bih imao biti premijer čega.' Dodao je da prema njima osjeća duboku zahvalnost poručujući da im nije ništa uzimano, niti će se uzimati i da im to jamči. Šteta što im to premijer nije došao osobno reći i prekinuti agoniju kojoj se ne naslućuje kraj.