rošada pod bernardićem

Tko je stvarna glasnogovornica SDP-a?

22.03.2017 u 18:14

Bionic
Reading

Iako je Danica Juričić Spasović i dalje formalno glasnogovornica SDP-a, taj posao umjesto nje obavlja bivša novinarka Dragana Radusinović, službeno na funkciji koordinatorice komunikacija Socijaldemokratske partije Hrvatske. Takva situacija traje već mjesecima, a za usklađivanje stvarnog stanja s onim na papiru čeka se sistematizacija radnih mjesta u SDP-u. U međuvremenu, Danica Juričić Spasović preselila se na krajnji jug Hrvatske i vodi kampanju SDP-ove kandidatkinje za gradonačelnicu Dubrovnika Tatjane Šimac Bonačić

Nova sistematizacija radnih mjesta u SDP-u radi se paralelno s promjenama pravilnika o radu, koji po Zakonu o radu mora biti donesen temeljem savjetovanja s radničkim vijećem. Danica Juričić Spasović, zaposlena kao glasnogovornica SDP-a od 1. svibnja 2015., pridružila se početkom 2017. podružnici Novog sindikata u SDP-u s ovlastima radničkog vijeća, ustrojenoj nakon pobjede Davora Bernardića za predsjednika stranke.

'Formalno jesam glasnogovornica SDP-a, ali zapravo ne radim taj posao. Novi predsjednik želi imati svoj novi komunikacijski tim, meni je to sasvim OK. To sam prihvatila kao normalnu okolnost, nisam to doživjela ni kao smak svijeta. Dapače, sama sam ponudila da odem odraditi lokalne izbore za SDP Dubrovnik i pomoći našoj kandidatkinji Tatjani Šimac Bonačić. Inače sam iz Dubrovnika, tako da mi je poznata lokalna sredina i jako mi je stalo do toga da u Gradu ostvarimo uspjeh. Potpuno sam se posvetila novom izazovu', kazala je Juričić Spasović za tportal. 

U prosincu je za tportal Danica Juričić Spasović izjavila kako je Bernardić odbio njezin prijedlog, iznesen iz pristojnosti, da je zamijeni na funkciji glasnogovornice SDP-a ako želi nekoga drugog na toj poziciji te je najavila da će raditi na PR strategiji za lokalne izbore. Iako je Bernardić rekao Danici Juričić Spasović da s njom surađuje s punim povjerenjem, u međuvremenu je komunikacija s novinarima povjerena Dragani Radusinović, bivšoj novinarki Jutarnjeg lista, Lidera i Poslovnog dnevnika. 

'Nisam se rodila s pozicijom glasnogovornice, nigdje osim u SDP-u nisam ni bila glasnogovornica. Daleko mi je veći izazov rad na terenu, s ljudima. To što sam 'na papiru' glasnogovornica, ne znači, po meni, nikakav dualizam između mene i Dragane Radusinović. Čeka se nova sistematizacija, a ona vodi komunikacije, zajedno s PR agencijom Media Val', kaže Spasović Juričić.

Njezino članstvo u SDP-u nije u pitanju; nakon lokalnih izbora vratit će se iz Dubrovnika na Iblerov trg i s vodstvom stanke dogovoriti se o svom daljnjem angažmanu u stranci. Ona ima ugovor na neodređeno vrijeme, a inače smatra da bi posao stranačkog glasnogovornika trebalo profesionalizirati i vezati uz mandat predsjednika SDP-a.

'To se uistinu može organizirati na razne načine. Kad sam bila u Uredu predsjednika, imali smo Odjel za informiranje, ali nismo imali službeno glasnogovornika. Ruku na srce, kod nas ni jedna stranka nema glasnogovornika u punom smislu riječi, kako se to radi u svijetu, dakle, da izlaziš pred medije i iznosiš stavove stranke. Kod nas šalješ priopćenja, javljaš se novinarima, glumiš hostesu na presici', konstatira Juričić Spasović.

Od drugog sugovornika iz SDP-a tportal doznaje da vodstvo stranke u novoj sistematizaciji radnih mjesta ne planira imati radno mjesto glasnogovornika stranke, već voditelja komunikacija. Uostalom, da šef SDP-a funkciju glasnogovornika stranke smatra izlišnom, sugerirao je on sam još u siječnju, kada je rekao da 'nema boljih glasnogovornika SDP-a od naših članova'. Inače, savjetovanje poslodavca i radničkog vijeća u završnoj je fazi, a dugo traje jer sindikalci imaju mnoštvo primjedbi na prijedlog pravilnika o radu. Ujedno, osporavaju odluku Predsjedništva stranke o sistematizaciji, donesenu bez prethodnog savjetovanja s radničkim vijećem.