PEDESET NIJANSI RUŽIČASTE

Tko je spikerica koja je pokopala korejske diktatore, a Kim Jong-un joj ne da u mirovinu

05.09.2017 u 22:21

Bionic
Reading

Sveprisutna i svjetski poznata spikerica sjevernokorejske državne televizije (KCTV) Ri Chun-hee ovih dana ponovno je došla u središte pozornosti pročitavši vijest da je uspješno testirana hidrogenska bomba

Ri Chun-hee je na sjevernokorejskoj televiziji zadužena za prezentiranje izvanrednih vijesti poput testiranja nuklearnih projektila, najnovijih tehnoloških postignuća ili smrti tamošnjih čelnika, a uživa posebno povjerenje diktatora Kim Jong-una.

Sjevernokorejska spikerica globalno je poznata, posebice po svojim ružičastim kimonima, koji su sastavni dio tamošnje narodne nošnje i nazivaju se joseon-ot, ali i po tome što tijekom čitanja najvažnijih priopćenja koristi puni naziv najizoliranije države svijeta - Demokratska Narodna Republika Sjeverna Koreja.

Zapadni mediji su ovu 74-godišnju televizijsku zvijezdu prozvali 'vjesnicom' nuklearnih proba i lansiranja raketa, ali i upozorenja o svim 'podlostima Zapada'.

Njezina karijera na sjevernokorejskoj državnoj televiziji traje već više od 40 godina, a ružičastih kimona odriče se isključivo kad prenosi vijesti o smrti sjevernokorejskih čelnika, poput osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-sunga ili njegova sina Kim Jong-ila, oca sadašnjeg diktatora Kim Jong-una.

Ri Chun-hee Izvor: Društvene mreže / Autor: BBC News

Britanski mediji ističu kako je Ri Chun-hee dramatičnija od drugih spikera te da prema potrebi plače, rida, viče i drži duge monologe, ali i da govori izričitim tonom u diktatorskom stilu kad prenosi poruke sjevernokorejskih čelnika.

Južnokorejski mediji su izvijestili da je jedno vrijeme bila u mirovini, ali da se vratila na nacionalnu televiziju kako bi entuzijastično objavila da je Sjeverna Koreja izvršila probu hidrogenske bombe.

Smrt Kim Jong-ila Izvor: Društvene mreže / Autor: MrOrientaloccidental

O spikerici se, inače, vrlo malo zna osim da potječe iz siromašne obitelji te da je studirala glumu na Sveučilištu za kazalište i film u Pjongjangu.

S obzirom na prepoznatljiv melodramatičan ton priopćavanja vijesti, našla se na meti poruga singapurske televizijske serije 'The Noose', ovjenčane nagradom Emmy.

Sjevernokorejska spikerica Izvor: Društvene mreže / Autor: PigMine7

U jednom kineskom dokumentarcu Re Chun-hee je izjavila kako se želi povući i posvetiti obuci žena za posao spikerica.

'Mnoge voditeljice su mlade i lijepe. Primjerenije je da se one pojavljuju pred gledateljima', zaključila je tom prilikom.