I TO JE BILA 2011.

Tko je postao slavan preko noći?

01.01.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Tijekom protekle godine dosta osoba, malo poznatih izvan užeg kruga obitelji, prijatelja i suradnika, odjednom je, iz dobrih, ali i iz groznih razloga, postalo planetarno poznato. Evo nekih od njih prema izboru BBC-a

Mohamed Bouazizi je bio prodavač voća i povrća na ulicama svojega mjesta, Sidi Bouzida u Tunisu, gdje je od svoga rada uzdržavao osmero ljudi zaradom nikad većom od 150 dolara na mjesec. Njegova najveća ambicija je bila domoći se kamioneta kojim bi pokrio šire područje grada, a ne samo nekoliko ulica.

Jednog dana krenuo je kao i obično sa svojom robom, ali, kako pripovijeda njegova sestra Samya, zaustavilo ga je troje inspektora koji su od njega tražili mito. Nije to bilo prvi put.

Malo je ljudi, ponavljamo, znalo za njega do trenutka dok nije kupio kanistar s gorivom, polio se njime i zapalio se ispred općine. Taj čin očaja i protesta (17. prosinca 2010. se zapalio, a umro je u teškim mukama 4. siječnja 2011) pokrenuo je mase koje su bijesne krenule na ulice. To je dovelo do pada diktatora Tunisa Zinea al Abidine Ben Alija.
Počelo je tzv. arapsko proljeće (ili više njih).

Aliaa Magda al-Mahdy
Ova dvadesetogodišnja egipatska studentica objavila je na svome blogu razgolićene fotografije. Bio je to njen način da prosvjeduje i traži slobodu izražavanja pod tadašnjim diktatorskim režimom Hosnija Mubaraka i to je bilo dovoljno da pokrene stotine kolega i kolegica, na virtualnom, a onda i tisuće u realnom svijetu. S njom se solidariziralo mnogo blogerica koje su se također skinule.
Njen blog je imao milijune posjeta, dok su političari, i konzervativci i liberali, vikali da je to za islamsko društvo strašan nemoral.

‘Jedan helikopter leti iznad Abbottabada u jedan sat iza ponoći (malo je čudno!)’, napisao je na svom računu na Twitteru Sohaib Athar, informatičar koji je, a da to nije ni znao, pratio uživo najnapetiju vojnu akciju protekle godine - u kojoj su američki specijalci ubili Osamu bin Ladena.
Na svom računu, gdje piše kao @ReallyVirtual, opisao je, koliko je mogao i umio, razvoj događaja koji su potresli Pakistan, ali i cijeli svijet, ne samo strukture otada bitno oslabljene Al Kaide.

Nafissatou Diallo

Stigla je na naslovnice novina i u emisije doista potpuno nenajavljeno, ali kada je svijet doznao za njeno ime već je bila promijenila život direktora MMF-a Dominiquea Strauss-Kahna. Ova čistačica u hotelu Sofitel na Manhattanu, rođena u Gvineji, optužila je moćnog Francuza da ju je seksualno napastovao, natjerala ga je na ostavku i uništila njegove šanse da se kandidira u ime Socijalističke stranke na predstojećim predsjedničkim izborima u Francuskoj.
Kredibilitet gospodične Diallo itekako je postao upitan, a optužbe protiv Strauss-Kahna su odbačene, ali je šteta bila učinjena. Francuz je izbačen iz predsjedničke utrke, kažu neki, u perfektno pripremljenoj i odrađenoj špijunskoj aferi.

Anders Behring Breivik
Čovjek o kojem je ovdje riječ nije pokazao nikakvu sućut ili pokajanje nakon masakra 22. srpnja u centru Osla i na obližnjem otoku mladih Utoya, kad je priznao da je počinio najveće krvoproliće u Norveškoj od Drugog svjetskog rata.
Breivik, star 32 godine, detonirao je auto-bombu ispred sjedišta vlade, odvezao se mirno, obučen u policijsku uniformu, do rečenog otoka i hladno krenuo ubijati mlade pripadnike socijaldemokratske stranke koji su imali stranačko okupljanje.
Kasnije psihijatrijske ekspertize, pokazane pred sudom, dokazale su da je Breivik bolovao od mentalnih poremećaja kada je ubio 77 osoba. Mnogi u to ni dan danas ne vjeruju. Svoju je naciju zavio u crno, a milijuni ga pamte. Neki ga i veličaju.

Pippa Middleton
Do travnja 2011. Pippa Middleton je bila skoro nepoznata osoba, osim za čitatelje bloga ‘Party Times’ na kojem je davala savjete za organizaciju dječjih rođendana i proslava. Planetarnu slavu stekla je na vjenčanju svoje sestre Kate, koja se udala za princa Williama, mogućeg nasljednika engleske krune. Prizor koji ju je katapultirao na naslovnice bio je trenutak kada se je sagnula da podigne dugi rep sestrine vjenčanice. Obline su joj bile savršene, raspisale su se engleske novine. Postoji i stranica na Facebooku posvećena njenoj stražnjici pod nazivom ‘Društvo za poštivanje guze Pippe Middleton’ koja broji 240.000 fanova. Bizarno? A tek ovo što slijedi?

Španjolski krastavci
Njemačka je bila nekoliko tjedana u panici nakon pojave bakterije E. coli koja je pogrešno adresirana na španjolske krastavce koji dotad nisu bili baš na cijeni.
Iako su njemačke vlasti bile primorane priznati pogrešku, jadni su plodovi ostali stigmatizirani pa su povrtlari bacili na tone krastavaca. Cijela je Europa samo o tome govorila. ‘Moramo vratiti čast krastavcu’, kazao je kasnije španjolski zastupnik u europskom parlamentu Francisco Sosa Wagner, koji je mahao krastavcem tražeći odštetu za španjolske poljoprivrednike.

Pasman, neutješni navijač River Platea
‘Pali smo na B ligu. Ovo je strašno. Umrijet ću!’, vikao je čovjek pred svojim televizorom, potpuno bijesan i na rubu živčanog sloma.
Ako niste jedan od osam i pol milijuna onih koji su pogledali taj video na mreži, riječ je o fanatičnom navijaču argentinskog kluba River Plate kojeg snimaju njegova djeca dok očajan konstatira najveću tragediju: prvi put u stoljetnoj povijesti kluba River pada iz prve u drugu ligu (na radost navijača Boca Juniorsa i ovoga novinara ;-)).
Taj video je postao fenomen, kao i junak priče, koji je danima gostovao na svim važnijim argentinskim televizijskim emisijama ili je bio tema širokih analiza. Gospodin Pasman je preko noći postao tražena i dobro plaćena zvijezda novinara i marketingaša.

Camila Vallejo

Pisali smo već o njoj, naširoko, ali ponavljamo ono najvažnije da bismo ovaj članak završili koliko-toliko ozbiljno i uvjerljivo. Sa svoje 22 godine Camila Vallejo Dowling je postala druga žena na čelu čileanskih studenata i najpopularnija žena uopće u čileanskoj povijesti.

Tijekom cijele ove godine predvodila je mladenačku pobunu i razne marševe kojima je tražila da javno obrazovanje bude besplatno i kvalitetno.
Budući da je članica Komunističke partije u Čileu, optuživana je da je bila izmanipulirana kako bi radikalizirala inače vrele ulice Santiaga a da bi se destabilizirala vlast konzervativnog predsjednika Piñere. Nisu uspjeli. Njena popularnost je jačala, a tako i broj članaka o njoj na tražilici Google.
Iako ju je nedavno na studentskim izborima pobijedio naš sunarodnjak Gabrijel Borić, svi su složni da je pred njom vrlo istaknuta politička karijera. I njemački tjednik Die Zeit prognozira kako će ona biti osoba od velikog utjecaja u političkoj povijesti Čilea. Ponavljamo: od pojave subkomandanta Marcosa, vođe zapatista u Chiapasu u Meksiku, ne postoji vođa koji je tako brzo dokazao svoje sposobnosti i koji je tako snažno i uvjerljivo zasjeo na čelo nekog pokreta kao Camila Vallejos. Budući da ona ne skriva lice iza fantomke kao Marcos i s obzirom da joj utjecajni političari kao što je potpredsjednik Bolivije Alvaro Garcia Linera tepaju da su svi 'zaljubljeni u nju', ali i više od toga, zato što ova djevojka doista vjeruje da bez kvalitetnog obrazovanja nema napretka niti za jedno društvo, ne treba sumnjati da je mogla, i to komotno, dobiti svoje lice na naslovnici Timea. Ona doista utjelovljuje duh onoga što je ugledni magazin želio honorirati istaknuvši lice prototipa prosvjednika: borbu za demokraciju i za ljudska prava koja budi nadu sve većem broju ljudi.

Camila Vallejo, buntovnica iz Čilea