MANJE VOGUEA, VIŠE SNIJEGA

Tko je Petteri Orpo, čovjek koji je srušio planetarno popularnu Sannu Marin

04.04.2023 u 21:05

Bionic
Reading

Petteri Orpo, čelnik Nacionalne koalicije (NCP), tijesno je pobijedio na nedjeljnim izborima planetarno popularnu finsku premijerku Sannu Marin i njezinu Socijaldemokratsku stranku. Orpo je sredovječan muškarac koji gaji imidž čovjeka iz naroda te je sušta suprotnost mladoj i energičnoj Marin

Finska javna radijska i televizijska kuća yle.fi navodi da se međunarodni profil čelnika stranke desnog centra Petterija Orpa prilično razlikuje od profila Sanne Marin, što će donijeti i neke promjene u medijskom izvještavanju o Finskoj u inozemstvu.

'Stil je drugačiji - bit će manje naslovnica Voguea, ali sadržaj ovisi o koalicijskim partnerima', smatra profesor međunarodne politike Teivo Teivainen sa Sveučilišta u Helsinkiju.

Orpo (53) je karijeru uglavnom gradio u sjeni političara snažnijih osobnosti, od bivšeg premijera Alexandera Stubba do svog vrlo popularnog kolege iz Nacionalne koalicije, predsjednika Saulija Niinistöa, a u tom kontekstu tek ne treba spominjati premijerku u odlasku Marin, piše Politico.eu. Ipak, Orpo je postojano napredovao u važnim, ali sporednim ministarskim ulogama do čelnika glavne oporbene stranke.

Politico ističe da, s tek 14 tisuća pratitelja, Orpov profil na Instagramu nema 'šmek' računa Sanne Marin, koju slijedi milijun korisnika, ali daje naslutiti kako se želi predstaviti. Objava na dan izbora prikazuje njegovu fotografiju kako se 'poput običnog građanina' igra vani sa psima na snijegu.

Još jedan nedavni post prikazuje ga kao studenta u devedesetima uz potpis da cijeli život radi kao javni službenik. Dok kritičari njegov stil čovjeka iz naroda nazivaju 'bljutavim', drugi sugeriraju da je učinkovit i s pristupom bez gluposti.

Koalicijski pregovori ponudit će Orpu priliku da u igri s visokim ulozima pokaže da može voditi politiku na najvišoj razini. Ako uspije sklopiti dogovor koji će zadovoljiti i konzervativno i liberalno krilo svoje stranke, to bi za početak bio solidan rezultat, smatraju promatrači.

Teivainen vjeruje da će Orpo biti pod pritiskom da prvo pokuša postići dogovor s protuimigrantskom i euroskeptičnom Finskom strankom, umjesto da se odmah okrene socijaldemokratima.

'Ako na kraju i formira vladu sa socijaldemokratima, pomoći će mu to ako može pokazati da se jako trudio oformiti desničarsku koaliciju', rekao je Teivainen.

Orpo je rođen 1969. u ruralnoj jugozapadnoj Finskoj i ima sveučilišnu diplomu iz političkih znanosti. Prvi put je postao član parlamenta 2007. godine, a šef Nacionalne koalicije 2016., nakon što je izazvao svog prethodnika Alexandera Stubba, bivšeg premijera. Šefu je zamjerio to što je dopustio pad podrške birača. Orpo je tada poručio da bi mogao ponovno ujediniti stranku i vratiti je na vlast.

'Možemo biti najveća stranka u zemlji, možemo puno bolje', rekao je pristašama nakon što je 2016. izabran za čelnika Nacionalne koalicije.

Umjerenih je stavova i vješt pregovarač, navodi Reuters. U karijeri je obnašao dužnost ministra poljoprivrede i šumarstva od 2014. do 2015., ministra unutarnjih poslova od 2015. do 2016. i ministra financija od 2016. do 2019. godine.

Dobio je pohvale većine finskog političkog spektra za postupanje kao ministar unutarnjih poslova s migracijskom krizom u Europi 2015., kada je ta skandinavska zemlja u kratkom roku zabilježila deseterostruk porast dolaska izbjeglica i migranata.

  • +15
Petteri Orpo, pobjednik finskih izbora Izvor: Profimedia / Autor: Antti Aimo-Koivisto / imago stock&people / Profimedia

Nakon tijesnog izbornog poraza 2019., Orpo je odlučio svoju stranku odvesti u oporbu radije nego ući u koaliciju sa socijaldemokratima. Krenuo je s ponovnom izgradnjom pozicije kao tradicionalne ekonomske alternative desnog centra koja je voljna smanjiti javnu potrošnju i ograničiti povećanje poreza.

Uoči izbora u nedjelju taktika mu je bila igrati na duboko ukorijenjene finske strahove o javnom dugu, prikazujući Marin i njezinu stranku kao prijetnju fiskalnom zdravlju zemlje.

Samozvani fiskalni konzervativac namjerava nakon što preuzme uzde vlasti smanjiti potrošnju na naknade za nezaposlene i druge socijalne programe kako bi smanjio vladin proračunski deficit i napravio prostor za smanjenje poreza usmjereno na poticanje gospodarskog rasta.

Kako je vodstvo NCP-a u anketama opadalo posljednjih mjeseci, postavila su se pitanja o tome može li Orpova donekle strahom vođena kampanja doista nadmašiti moć zvijezde Sanne Marin, a koja se zalaže za ulaganje u rast i radna mjesta.

Ali kako je nedjelja odmicala, Orpova strategija je potvrđena. Kad je stigla vijest da je NCP prvi s 48 mjesta u parlamentu, bilo je vidljivo olakšanje na njegovu licu.

Čini se da se Orpova usredotočenost na opreznu fiskalnu politiku isplatila i do trenutka u kojem se obratio okupljenima na kraju večeri njegovo uobičajeno suzdržano držanje zamijenilo je likovanje, navodi Politico.

Poruka o vraćanju fiskalnog reda u Finsku imala je odjeka među sugrađanima, rekao je, a stranka je sada – kao što je 2016. i obećao da bi mogla biti – najveća u zemlji.

Orpo je oženjen i otac dvoje djece. Također je rezervni časnik u finskim nacionalnim obrambenim snagama. Hobiji su mu kuhanje i pecanje.