ZAGONETNI PROFESOR

Tko je Oriol Junqueras, čovjek koji je platio najveću cijenu za pokušaj odvajanja Katalonije od Španjolske

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 15.10.2019 09:36
  • Objavljeno 15.10.2019 u 09:10
Oriol Junqueras, bivši potpredsjednik regionalne katalonske vlade

Oriol Junqueras, bivši potpredsjednik regionalne katalonske vlade

Izvor: AFP / Profimedia / Autor: Angel Navarrete

Zagonetni profesor ugodna karaktera i jedna od ključnih figura katalonskog separatističkog pokreta Oriol Junqueras podnio je najveći teret propala pokušaja osamostaljenja, događaja koji je izazvao najveću političku krizu u Španjolskoj od smrti Francisca Franca.

Junqueras, profesor koji je postao političar, osuđen je u ponedjeljak na 13 godina zatvora za svoju ulogu u zabranjenom referendumu 1. listopada 2017. i kasnijem proglašenju neovisnosti.

Dugogodišnji pobornik katalonske neovisnosti i u to doba potpredsjednik regionalne vlade, Junqueras je bio najviši od 12 bivših katalonskih dužnosnika izvedenih na suđenje, pošto je prvi čovjek pokreta Carles Puigdemont pobjegao u inozemstvo.

Pedesetogodišnji otac dvoje djece odlučio je ostati i od tada je već proveo dvije godine u pritvoru.

On za sebe tvrdi da je politički zatvorenik, što Španjolska odlučno niječe.

"Progonjen sam zbog svojih ideja, a ne zbog djela", rekao je sudu u veljači.

Iako iza rešetaka, uspio je zadržati svoj status u Kataloniji i izabran je i u španjolski i u europski parlament.

Od malih nogu

Rođen u Barceloni 11. travnja 1969. živio je s ocem učiteljem i majkom medicinskom sestrom i obrazovao se u talijanskoj vjerskoj školi.

Iako je diskretan kada mu je djetinjstvo u pitanju, katalonskom listu La Vanguardia kazao je da počeo podržavati neovisnost kada mu je bilo osam.

Poliglot koji uz materinski katalonski govori španjolski, engleski i talijanski, kao doktor povijesnih znanosti poučavao je na Autonomnom sveučilištu u Barceloni i javnosti postao poznat kao voditelj povijesnih emisija na katalonskom radiju i televiziji.

  • +13
  • +10

Prosvjedi u Kataloniji

Izvor: EPA / Autor: Enric Fotcuberta

Godine 2007. iz predavaonica se preselio u politiku, prvo kao lokalni vijećnik, zatim kao eurozastupnik i od 2011. kao gradonačelnik Santa Vicenca dels Hortsa.

Iste godine preuzima čelno mjesto u Katalonskoj republikanskoj ljevici (ERC), stranci koja je tada tavorila u prosječnosti, a on je u nekoliko godina pretvorio u vodeću snagu zagovornika neovisnosti.

Stranku je nastavio voditi i iz zatvora pokušavajući pridobiti one Katalonce, a takvih je nešto više od većine, koji se protive odvajanju od Španjolske.

"Rekao nam je: Suočen sam s vrlo teškom kaznom, ali ne smijemo odustati od naše politike, ne smijemo odustati od dijaloga", prepričao je zastupnik ERC-a Gabriel Rufian.

"Možda će zvučati pretjerano, ali imamo Mandelu", dodao je.

Izgled fratra

Junqueras je 2016. postao katalonski potpredsjednik i bio je zadužen za organizaciju zabranjenog referenduma.

Jedan od bivših članova njegova kabineta, koji je želio ostati neimenovan, opisao ga je kao "vrlo razboritog i strogog".

Predani katolik povećeg trbuha i uredne brade, Junqueras ima nešto "franjevačko u svom izgledu", rekao je katalonski pisac Sergi Pamies.

Enric Millo, predstavnik Madrida u Kataloniji tijekom krize 2017., analogiju je odveo korak dalje, rekavši da Junqueras "govori vrlo dobro, gotovo kao svećenik".

Ali ima on i svoju drugu stranu, dodaje Millo, "iznenada, kada treba djelovati, izvlači oštricu".

Novinar Joaquim Coll kaže da je Junqueras unatoč svojoj "svećeničkoj retorici" pravi "fudamentalist" kada je neovisnost u pitanju i nije osoba "kojoj možete vjerovati".

Iako je nedvojbeno čovjek koji traži lojalnost, Junqueras ima reputaciju osobe koja izbjegava teška pitanja, a mnogima je, čak i onima koji su mu bili blizu, ostao zagonetan.

"Još se pitam tko je zapravo Junqueras", priznao je u svojoj nedavno objavljenoj knjizi Santi Vila, jedan od trojice bivših katalonskih dužosnika koji na suđenju u Madridu nije kažnjen zatvorskom kaznom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!