nakon dvije godine

Kineski veleposlanik potiho napustio Hrvatsku, istražili smo što se dogodilo

05.06.2019 u 20:03

Bionic
Reading

Kineski veleposlanik Hu Zhaoming prošlog mjeseca potiho je napustio Hrvatsku netom nakon velikog samita Kine te zemalja srednje i istočne Europe, kojemu je domaćin ove godine bio Dubrovnik, odnosno Hrvatska

U diplomatskim krugovima moglo se čuti da je kineski veleposlanik otišao prilično iznenada, mada se ističe da to nije nešto posebno neobično. Mnogi veleposlanici ipak običavaju prije odlaska organizirati oproštajno događanje i pozdraviti se sa svima s kojima su surađivali u prethodnom razdoblju u zemlji domaćinu. Tako je postupila i prijašnja kineska veleposlanica Deng Ying, no Hu Zhaoming je očito žurio natrag u Kinu.

U kineskom veleposlanstvu kazali su nam da mu je istekao mandat i da čekaju novog veleposlanika. No Hu je u Hrvatskoj bio tek dvije godine. Kineski veleposlanici su u pravilu do sada ostajali u Hrvatskoj puni mandat, četiri godine, pa je malo neobično to da je Huov mandat trajao tek dvije godine.

Prema našim informacijama, Hu je imao dobar razlog žuriti natrag u Kinu jer je napredovao te je postavljen na višu dužnost. Prema dostupnim informacijama, postao je direktor Ureda za informacije i komunikacije Središnjeg odjela za vezu u Ministarstvu vanjskih poslova Kine.

Odnosi Hrvatske i Kine trenutno su na povijesnom zenitu nakon što je Hrvatska odabrala kinesku tvrtku kao izvođača za izgradnju Pelješkog mosta, a koji se dijelom financira novcem Europske unije, i nakon što je u Hrvatskoj održan samit Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe. Hrvatska maksimalno nastoji iskoristiti taj trenutak kako bi privukla kineske investitore bez obzira na globalne probleme s kojima se ta zemlja susreće u odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Na upit hoće li nedostatak veleposlanika poremetiti odnose Hrvatske i Kine, iz MVEP-a su nam odgovorili da su odnosi dviju država vrlo dobri i u stalnom usponu te da na njih ne utječe to što veleposlanstvo vodi otpravnik poslova, što je uobičajena diplomatska praksa u razdoblju između završetka mandata jednog i dolaska drugog veleposlanika na dužnost.