LUKA MESEC

Tko je Messi slovenske politike?

17.07.2014 u 07:00

Bionic
Reading

U sjeni grandiozne pobjede Mire Cerara na slovenskim izborima, na kojima je pomeo etablirane stranke, ostao je velik uspjeh Udružene ljevice, još jedne nove političke pojave koja je osvojila šest mjesta u 90-članom parlamentu

Udružena ljevica - koja okuplja Inicijativu za demokratski socijalizam (IDS), Demokratsku stranku rada (DSD) i Stranku za održivi razvoj Slovenije i ekosocijalizam (TRS) - u svoje redove regrutirala je dosta mladih, a protivi se prodaji državnog vlasništva. Štoviše zalaže se za veću ulogu države u ekonomiji i povratak radničkog samoupravljanja te demokratizaciju banaka kroz državne i zadružne banke, u kojima bi građani odlučivali o prioritetima od javnog interesa.

Udružena ljevica proglašava dominantne stranke slugama međunarodnog kapitala, a kao svoj ideal navodi demokratski socijalizam najavljujući borbu protiv etabliranih stranaka i neoliberalnih tendencija u gospodarstvu i društvu općenito. U kampanji ju je podržao i vođa grčke radikalne lijeve koalicije Syrize Alexis Tsipras, čiji je, moglo bi se reći, slovenski pandan. Lice s naslovnice Udružene ljevice je 27-godišnji Luka Mesec, kojemu slovenski mediji pripisuju velike zasluge za neočekivan uspjeh koalicije, a portal slovenskog telekoma Planet Siol.net nazvao ga je Messijem slovenske ljevice.

Uspjeh je tim veći ako se zna da su predizborne ankete smještale Udruženu ljevicu negdje oko izbornog praga. Doduše pred same izbore zabilježen je rast, ali nitko nije predvidio mogućnost osvajanja čak šest zastupničkih mandata.

Mediji hvale Meseca ističući da je u javnim nastupima ostavljao dojam uvjerljivosti, poput Cerara, te je time iza sebe ostavio političare sa znatno većim političkim iskustvom. Možda je ključ baš u tome - kao i na izborima prije tri godine, slovenski birači, umorni od korumpirane i sebi okrenute politike, i ovaj su put dali glas novim licima i novim strankama pa je skoro polovica mandata u novom parlamentu pripala grupacijama koje su se stranački formirale tek prije koji mjesec.

Mesec je iz mjesta Železniki, u sjeverozapadnome dijelu središnje Slovenije, zapadno od Ljubljane. Prema pisanju portala Planet Siol.net, odrastao je u prosječnoj slovenskoj obitelji srednje klase te u relativno apolitičnom okruženju. Društvo, društvene promjene i politika počeli su ga zanimati u srednjoj školi, kada je počeo učiti sociologiju, ali nakon mature upisao je Fakultet za društvene znanosti te odabrao smjer europskih studija.

Ubrzo je postao angažiran u raznim udrugama kao što su Polituss, Radničko-pankersko sveučilište, zaključno s Inicijativom za demokratski socijalizam, sastavnim dijelom Udružene ljevice. Kao i većina mladih u Sloveniji, nije imao posao i jedva je spajao kraj s krajem. A onda se, piše Planet Siol.net, kao u ludom snu, sve promijenilo. Iako nije vjerovao da će se profesionalno baviti politikom, postao je zastupnik u državnom parlamentu. Sada već odgovara na pitanja vidi li se na mjestu ministra gospodarstva jer je upisao postdiplomski iz ekonomije. Mesec pomalo zbunjeno odgovara, piše siol.net, da još uvijek nije kvalificiran za ministarsku poziciju, ali da ga područje ekonomije sigurno najviše zanima.

Za to da se uopće kandidirao na izborima svakako je najzaslužniji krug oko Radničko-pankerskog sveučilišta ili struje Instituta za studije o radu, a radi se o, prema njegovim riječima, najizrazitijem ljevičarskom intelektualnom krugu u Sloveniji. 'To je krug koji je ponovno otvorio čitanje Marxa i koji se opet bavi proučavanjem političke ekonomije, što danas nemamo ni na Fakultetu društvenih znanosti ni na Ekonomskom fakultetu. To je krug koji pokušava razumjeti društvo u cjelini, a ne odvojeno gospodarstvo, državu i civilno društvo', smatra Mesec.

Roditelji ga podupiru i ne smeta im to što je na Marxovu putu jer i oni smatraju da je današnji kapitalizam izvan kontrole. Sam Mesec je iznimno razočaran i stanjem na Ekonomskom fakultetu na kojem je upisao magisterij. 'Cijela katedra je zarobljena u zastarjelim neoklasičnim teorijama ekonomije koje gledaju na gospodarstvo kroz apstraktne matematičke modele koji nemaju veze sa stvarnošću i koje nisu u mogućnosti interpretirati situaciju u toj mjeri da nisu mogle ni previdjeti krizu', kritičan je Mesec.

Bez obzira kako završila priča s Mesecom i Udruženom ljevicom, pobjedom mladih aktivista nad profesionalnim ljevičarima već su mnogo postigli - okrenuli su slovensku ljevicu doslovno na glavu.