PORTRET FRANZISKE KELLER

Tko je jedina žena u utrci za šeficu Europske komisije?

22.05.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Ska Keller po mnogo čemu odskače od ostalih kandidata za predsjednika Europske komisije. Ta njemačka političarka, najmlađa pretendentica za šeficu EK-a i prva žena u povijesti u utrci za to radno mjesto, nedavno je boravila u Zagrebu kako bi podržala kandidate ORaH-a na nedjeljnim izborima za Europski parlament

Ska Keller vodeća je kandidatkinja Europske stranke zelenih (EGP), na čijoj politici svoj program temelji i hrvatska stranka pod vodstvom Mirele Holy. Ako ORaH osvoji mandat, priključit će se političkoj grupi EGP/EFA, četvrtoj po snazi u Europskom parlamentu.

Kao europarlamentarka, Ska Keller članica je parlamentarnog Odbora za međunarodnu trgovinu, gdje nastoji osigurati da trgovinska politika Europske unije ne produbljuje nejednakost između sjevera i juga, kao i partnerskog izaslanstva Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-a i Turske.

Franziska Maria Keller rođena je 1981. u Gubenu u Istočnoj Njemačkoj, gradiću od 20-ak tisuća stanovnika na granici s Poljskom. Studirala je islamske i židovske studije te turkologiju na sveučilištima Freie Universität u Berlinu i Sabancɪ Üniversitesi u Istanbulu.

Poznata je po angažmanu na referendumu protiv novih ugljenokopa u matičnoj pokrajini Brandenburg, a političku karijeru započela je 2002. aktivirajući se u njemačkim Zelenima. Od 2005. do 2007., bila je glasnogovornica Federacije mladih zelenih Europe (FYEG). Jedna je od najmlađih zastupnica EP-a, a svoj sadašnji mandat započela je 2009. kao 27-godišnjakinja. Početkom 2014., pobijedila je na unutarstranačkim izborima Europske Zelene Stranke (EGP) i osvojila kandidaturu na izborima za predsjednika Europske komisije.

Ska Keller u utrci za šeficu EK

Na sučeljavanjima kandidata za predsjednika Europske komisije, Ska se osobito strastveno zalaže za održivi razvoj i zapošljavanje mladih te se bori protiv mjera štednje. Kako to radi, pogledajte u intervju za EuropeanCEO.