SVE OVISI O PRITVORU

Tko bu delal? Na ledu neki od Bandićevih megaprojekata

23.10.2014 u 07:09

Bionic
Reading

Uhićenjem zagrebačkog gradonačelnika na ledu bi se mogli naći neki megaprojekti koje je najavljivao. Iako njegove zamjenice uvjeravaju kako Grad nastavlja normalno funkcionirati te kako neće doći do kolapsa u javnom prijevozu, odvozu smeća i slično, teško je da će se upuštati u odluke oko velikih projekata poput izgradnje Centra za gospodarenje otpadom, restrukturiranje Holdinga ili pak velike rekonstrukcije Dolca. Sve ovisi o tome koliko će zagrebački gradonačelnik vremena provesti u pritvoru

Gospodarenje otpadom

Zagrebačka tema broj jedan godinama je zagrebačko smeće. Jakuševac je zagušen, na njega se ne smije odlagati ništa drugo osim miješanog komunalnog otpada tj. onog koje građani svakodnevno ostavljaju u kantama. Jakuševac će vrata i toj vrsti otpada zatvoriti 2018. Do tada nam ostaje još tri godine te bi se u tom razdoblju trebao izgraditi Centar za gospodarenje otpadom i spalionica. Posljednja i za sada najizglednija lokacija je ona u Resniku. No za sada nijedan konkretan korak prema realizaciji ovog projekta nije napravljen.

Restrukturiranje Zagrebačkog holdinga

Izdvajanje pojedinih podružnica iz nekadašnjeg megagubitaša ne bi trebalo stati na onima koje su do sada izdvojenje. Riječ je o podružnicama Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, AGM, Vodoopskrba i odvodnja, Zagrebačka stanogradnja, Upravljanje sportskim objektima. U sljedećoj su turi, na prijedlog Milana Bandića, na redu Zagrebački električni tramvaj, Zagrebački velesajam, Robni terminali Zagreb, Vladimir Nazor i Tržnice Zagreb u dijelu poslovne jedinice Veletržnice.
355702, 355693 ,355644,187808
Rekonstrukcija Dolca

Ovo je još jedan Bandićev projekt koji bi trebao znatno utjecati na izgleda centra Zagreba. Plato na kojem se nalazi 'trbuh Zagreba' trebao bi biti posve izmijenjen, a ispod sadašnje tržnice trebala bi biti podzemna garaža. Za to će vrijeme tržnica biti prebačena na Trg bana Jelačića. Sredinom ove godine, počela su i ispitivanja tla na toj lokaciji, a rekonstrukcija Dolca i gradnja garaže koštala bi 30 milijuna kuna.

Rekonstrukcija rotora

Iako se najavljivalo da će rekonstrukcija zagrebačkog rotora biti gotova do Univerzijade 2016., teško da će taj rok biti konačan. Kao i kod rekonstrukcije Dolca, ove su godine provedena tek ispitivanja tla. Idejni projekt predviđa denivelaciju rotora te izgradnju tunela ispod rotora.

Zgrada opere i Kongresnog centra

Jedno od obećanja nakon posljednje pobjede na izborima Bandiću je bila gradnja Državne opere kod NSK u blizini famoznih 'Bandićevih fontana'. U postizbornoj euforiji spominjao je gradonačelnik i gradnju Kongresnog centra.

Sljemenska žičara

Riječ je o 'najtežem' projektu čiju realizaciju Bandić obećava otkako je stara sljemenska žičara prestala s radom još 2006. Bez Bandića, njegove zamjenice i suradnici zasigurno neće prstom maknuti u cilju realizacije gradnje žičare. Riječ je o projektu teškom nekoliko desetaka milijuna eura, a u priču se uključila i 'zagorska strana'. Naime, žičara bi trebala prelaziti Sljeme i spuštati se prema Bistri. U srpnju ove godine, Sabor je odobrio Prostorni plan Medvednice što je bio prvi korak prema mogućoj realizaciji ovog megaprojekta.