U KB DUBRAVA

Tjedan svjesnosti o karcinomu glave i vrata. Sutra besplatni pregled

21.04.2014 u 12:39

Bionic
Reading

U sklopu međunarodnog Tjedna svjesnosti o karcinomu glave i vrata održava se Dan otvorenih vrata u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava, gdje će građani sutra od 14 do 18 sati moći obaviti besplatne preventivne preglede glave i vrata, bez prethodnog naručivanja i uputnica HZZO

"Cilj akcije je podizanje svijesti građana o raku glave i vrata – ranim simptomima, čimbenicima rizika, prevenciji, dijagnostici i liječenju te poticanje odlaska na pregled specijalisti koji se bavi dijagnostikom i liječenjem raka glave i vrata", izvijestio je voditelj Odjela za onkološku kirurgiju glave i vrata dr. Ivica Lukšić iz Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju KB Dubrava.

KB Dubrava je zajedno s Hrvatskim društvom za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju glave i vrata, nositelj akcije u Hrvatskoj.

Dr. Lukšić posjeća da se u Hrvatskoj slične javno-zdravstvene akcije provode od 2009. otkad je pregledano više od 1200 građana, a samo u bolnici Dubrava lani je bilo 180 pregleda.

Iz KB Dubrava i ove godine pozivaju građane, posebice one koji imaju smetnje u usnoj šupljini i ždrijelu, na glavi ili vratu, probleme s gutanjem, izrasline, ranice ili pigmentacije na koži glave i vrata ili slične smetnje, da se u utorak, 22. travnja, jave u tu bolnicu na besplatan specijalistički pregled.

Rak glave i vrata jedan je od najčešćih tipova raka u Europi i svijetu. Procjenjuje se da je broj oboljelih od karcinoma glave i vrata u Europi oko 140.000 godišnje, a umre 65.000 ljudi.

U Hrvatskoj od raka glave i vrata godišnje oboli oko 1100 osoba.

Rak glave i vrata razvija se u sluznici koja pokriva gornji probavni i dišni sustav uključujući usnice, usnu šupljinu, ždrijelo, grkljan i sinuse. Bolest ne uključuje tumore mozga i oka.

Simptomi raka glave i vrata ovise o lokalizaciji tumora i često su nespecifični zbog čega ih oboljeli nerijetko zanemaruju.

Najčešći simptomi i znakovi raka glave i vrata su: uporna grlobolja, teškoće pri žvakanju ili bolovi pri gutanju, trajno začepljen nos ili uporna krvarenja iz nosa, čvor ili oteklina na vratu, produljena promuklost ili promjene u tonu glasa, bol koja sijeva u uho, gubitak osjeta u dijelu lica, neobične bijele (leukoplakija) ili crvene (eritroplakija) mrlje u ustima, rane u ustima.

Glavni čimbenici rizika za razvoj raka glave i vrata su pušenje i alkohol te infekcija humanim papiloma virusom (HPV). Rak glave i vrata najčešće se pojavljuje u dobi od 50 ili više godina, a muškarci dva do tri puta češće obolijevaju od žena.

Iako se pušenju i konzumiranju alkohola može pripisati 75 posto svih slučajeva raka glave i vrata, u posljednjih nekoliko godina zabilježena je češća pojava te vrste raka kod pripadnika mlađe populacije, ali kod kojih nije zabilježeno konzumiranje alkohola ili duhana. Povećanom riziku od razvoja raka usnica i kože glave i vrata izložene su osobe svijetlije puti koje se dugotrajno izlažu jakom suncu.

U Tjedan svjesnosti o karcinomu glave i vrata uključeno je više od 40 država.