IZMEĐU 5 I 15 GODINA

Tisuću djece umrlo od tajnovite 'bolesti kljucanja'

LABORATORIJ svinjska gripa

LABORATORIJ svinjska gripa

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Misteriozna bolest pogađa zdravu djecu staru između pet i 15 godina, kažu liječnici. Lijek zasada ne postoji, a prognoze su dosta loše, jer bolest je smrtonosna

Više od tisuću djece u Ugandi je od ljeta ove godine oboljelo od zasada misteriozne bolesti. Riječ je o 'bolesti kimanja glave' koja pogađa zdravu djecu staru između pet i 15 godina. Lijek zasada ne postoji, a prognoze su loše, jer bolest je smrtonosna.

Djeca najprije imaju problema s koncentracijom, a onda se javlja karakteristično nekontrolirano kimanje glavom i to obično za vrijeme jela. S vremenom djeca počinju zaostajati u rastu i pokazuju znakove mentalne hendikepiranosti.

'Nema izvještaja da se neko dijete od ove bolesti oporavilo, ali ima izvještaja da djeca od nje umiru', rekla je Jennifer L. Foltz iz Službe za informiranje o epidemijama. Liječnici kažu kako zasad znaju da je riječ o neurološkoj bolesti. Neki od njih pretpostavljaju da bi bolest mogla imati veze s parazitom onchocerca volvulus koji između ostalog uzrokuje i sljepoću.

Bolest se prvi put, prema službenim podacima, pojavila 1980. u Sudanu, a navodno je prvi put zabilježena još 1962. u Tanzaniji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!