NAVODNI RATNI ZLOČINI

Tisuće prosvjednika u Prištini dale potporu Thaciju uoči suđenja u Hagu

02.04.2023 u 20:07

Bionic
Reading

Više tisuća osoba prosvjedovalo je u nedjelju u Prištini u znak potpore bivšem predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju koji bi se u ponedjeljak trebao pojaviti pred sudom u Hagu zbog navodnih ratnih zločina

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, sa sjedištem u Hagu, podigao je u studenom 2020. optužnicu protiv Thacija za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Thacija, koji je junak među svojim sunarodnjacima zbog predvođenja ustanka protiv srbijanske vlasti 1998-99. koja je u konačnici dovela do neovisnosti Kosova, u 10 točaka optužnice tereti se za progon, ubojstvo, mučenje, prisilan nestanak osoba i druge zločine počinjene tijekom borbe za neovisnost.

Bivši 54-godišnji predsjednik i nekadašnji lider Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) podnio je ostavku na dužnost šefa države odmah nakon podizanje optužnice i javio se u pritvorsku jedinicu suda u Haagu.

Trojica među njegovim najbližim suradnicima, uključujući dva bivša predsjednika parlamenta, suočeni su s istom optužnicom kao bivši gerilski borci Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Uz Thacija, istom su optužnicom obuhvaćeni Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi. Svi se izjašnjavaju da nisu krivi.

Ali za mnoge na Kosovu bivši gerilci su heroji. Više tisuća prosvjednika koji su došli iz svih dijelova Kosova u Prištinu nosili su transparente na kojima je među ostalim pisalo: "Pravda a ne politika" ili "Naša se povijest ne može ponovno pisati".

"S njima smo zauvijek", rekao je Memli Krasniqi, šef Demokratske stranke Kosova.

"Uopće ne sumnjamo da će se vratiti kao pobjednici, na isti način kao što su se vratili kao osloboditelji jer oni su živući heroji", dodao je.