SVEUČILIŠNI RULET

Tipurić: Ne mislim dati ostavku!

03.11.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Zagrebačko Sveučilište u narednih desetak dana odlučivat će o ulozi dekana Ekonomskog fakulteta Darka Tipurića u aferama potpisivanja ugovora s HEP-om i Međunarodne ljetne škole, a on sam u ekskluzivnoj izjavi za tportal ističe da ima jaku podršku kolega na Ekonomskom fakultetu i da ne razmišlja o ostavci

'Ne mislim podnijeti ostavku na mjesto dekana Ekonomskog fakulteta, jer sam u svom radu, zahvaljujući poredanosti i potpori svih zaposlenika, ostvario znatne rezultate na unapređenju rada Fakulteta u svim segmentima, posebno na internacionalizaciji i međunarodnom akreditiranju', izjavio je prof. Darko Tipurić za tportal.

Tipurić: Imam snažnu podršku kolega

Bjeliš u redovnim kontaktima s USKOK-om

Ime profesora Tipurića se našlo i aferi Podravka: on je člannadzornog odbora Podravke koju potresa korupcijski skandal zbog kojegje morao odstupiti i potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva DamirPolančec. Poznato je da je blisko surađivao i s uhapšenim članomUprave, Sašom Romcem.

Bjeliš nema uvide u njegovo djelovanje u tom slučaju, ali kaže da imaredovite kontakte s USKOK-om i policijom o aktivnostima koje provode,ne samo vezano uz Tipurića, kako u nekom novom eventualnom slučaju,opet ne bi ostali zatečeni prilikom uhićenja u aferi Indeks, ali odetaljima ne smije javno govoriti.

Ime dekana Ekonomskog fakulteta Darka Tipurića već mjesecima se spominje u kontekstu brojnih afera, od ugovora s HEP-om i Međunarodne ljetne škole, do Podravke i Dalekovoda. Otkada su na Ekonomskom fakultetu boravili i policijski istražitelji, propituje se Tipurićeva akademska sudbina.

On sam, pak, tvrdi da ni ne osjeća sumnje svojih kolega na Fakultetu oko svoje 'nevinosti': 'Imam snažnu potporu svojih kolega s Ekonomskog fakulteta za svoj rad i nitko nije tražio moju ostavku. Tako sam, prije par tjedana, na tajnom glasovanju za izborima za člana Senata dobio najviše glasova od svih kandidata.'


Sveučilište pozorno prati Tipurićev rad

Otkrivamo, međutim, da vrh Sveučilišta prati sve istrage koje problematiziraju rad dekana Tipurića i da će se uskoro iznijeti rezultati rada povjerenstava.

Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu u izjavi za tportal ističe da je profesor Tipurić, kao i drugi profesori, zbog svoje stručnosti tražen te ima pravo djelovati i u drugim tijelima poput nadzornih odbora i to, poput ostalih, radi na vlastitu odgovornost.

'Mi smo osnovali dva povjerenstva za slučajeve u koje je bio umiješan dekan Tipurić. Prvo je vezano uz osnivanje Međunarodne ljetne škole, a drugo je uz potpisivanje ugovora s Dalekovodom i HEP-om. Očekujem da će u roku od tjedan do 10 dana ta povjerenstva podnijeti i izvještaju o saznanjima do kojih su došli', kaže Bjeliš.

Optužbe su ozbiljna stvar

'Profesori su prisutni u mnogim društvenim sferama od politike gdje ih ima u izvršnoj vlasti i u saborskim klupama, kada zamrzavaju svoj status na Sveučilištu, pa do javnog i privatnog sektora. To nije neobično ni u svijetu ni kod nas. Problem je kada se dogode neke dvojbene situacije, ali tada se svaki slučaj posebno analizira. Poduzimaju se dodatne mjere da ne bi bilo kršenja statuta i zakona', upozorava rektor Bjeliš.

Dodaje i da je Međunarodna škola direktno vezana uz djelokrug djelovanja Sveučilišta u Zagrebu te da su zbog toga poduzete dodatne mjere i analize.

'Moramo vidjeti kakav je položaj kada završimo analize i moramo biti temeljiti, jer su optužbe ozbiljna stvar', zaključio je Bjeliš.

Velimir Srića uz Tipurića
Srića: Tipurićeva ostavka je nepotrebna

Prodekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu za međunarodnu suradnju Velimir Srića kaže da nema nikakve potrebe za ostavkom dekana Tipurića u kontekstu svih afera u kojim se pojavljivalo njegovo ime.

'Fakultetsko vijeće je razgovaralo o tome, ali su sve fakultetske institucije zaključile da nema potrebe ništa poduzimati protiv dekana', kaže Srića. On smatra da su sve te afere, kako je rekao, plod medijskih interpretacija.

Indeks jedina stvarna afera?

Od pljuvanja do divljenja

'Simptomatično je to da se u jednoj novini na jednoj stranici objavljujunapadi protiv nas, a na drugoj izražava divljenje prema jednojinstituciji koja je naš direktni konkurent, a u kojoj imaju financijskiudio i vlasnici tih novina', kaže Velimir Srića.

'HEP je afera koja je proizvedena u medijima. Protiv dekana nije podnesena nikakva prijava niti ima ikakvih pravnih djelatnost. A ja mislim da nitko nije kriv dok ga se ne osudi', objašnjava Srića.

Dodaje da je jedina stvarna afera na Ekonomskom fakultetu je bila akcija Indeks koja se upravo rješava. Zbog jedne od tih afera mi smo i tužili medije zbog interpretacije ugovora s HEP-om.

Ugled Fakulteta se srozava

Ipak Srića priznaje da je spominjanje dekana u velikim aferama kojima su se intenzivno bavili mediji moglo utjecati na srozavanje ugleda Ekonomskog fakulteta u javnosti.

'To je neizbježno da se dogodi, jer medijima se, iako ne baš mnogo, ipak vjeruje. Naravno da kad vas povlače po medijima ima nekih ljudi koji misle gdje ima dima ima i vatre, ali ovdje nema vatre', smatra prodekan.

Kaže da je stvaran razlog svega to što su oni postali meta konkurentskim tvrtkama kako konzultantima tako i poslovnim privatnim školama kojima ne ide dobro u današnje vrijeme poslovne krize.