teški uvjeti na terenu

Tijekom saniranja šteta od potresa dosad ozlijeđeno sedam vatrogasaca

08.01.2021 u 12:15

Bionic
Reading

Vatrogasne snage dosad bilježe sedam ozlijeđenih vatrogasaca na potresom ugroženom području, a u petak nastavljaju saniranje posljedica razornog potresa unatoč teškim uvjetima na terenu, uz poštivanje epidemioloških mjera za sprječavanje širenja zaraze

Vatrogasci su angažirani na području Sisačko-moslavačke županije te Grada Zagreba i Zagrebačke županije, priopćeno je iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ). U Sisačko-moslavačkoj županiji vatrogasne snage nastavljaju s uklanjanjem oštećenih dimnjaka, saniranjem krovišta, uklanjanjem crijepova i cigli te osiguravanjem ruševnih mjesta kako bi zaštitili ljudske živote i imovinu.

Kao i proteklih dana izvršene su smjene ljudstva s dopunom snaga i također otpuštanjem na odmor dijela snaga. Sve dislocirane snage iz drugih županija bile su raspoređene na području Gradova Sisak, Petrinja i Glina te općine Majur kod Hrvatske Kostajnice, navode iz HVZ-a. Tijekom jučerašnjeg dana bilo je angažirano ukupno 439 vatrogasaca sa 149 vatrogasnih vozila iz Sisačko-moslavačke županije, drugih vatrogasnih zajednica županija te DVIP-ova Zadar, Split i Šibenik, navodi u priopćenju Hrvatska vatrogasna zajednica.

Na vatrogasnoj intervenciji došlo je do ozlijede noge jednog vatrogasca iz DVD-a Ivanec (Varaždinska županija) te je zbrinut u Općoj bolnici Sisak. Dosad je zabilježeno ukupno sedam ozlijeđenih vatrogasaca (JVP Split, DVD-a Otočac, DVIP-a Dubrovnik, DVD-a Novalja, Kupinečki Kraljevec, Gračani i Ivanec). Vatrogasne snage su i tijekom noći bile na obilasku terena, i do daljnjega nastavljaju sa saniranjem posljedica razornog potresa na Banovini.

  • +16
Uklanjanje oštećenog tornja sisačke katedrale Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

"Vatrogasci su cijelo vrijeme na terenu i ostat će dokle god ima potrebe. Obzirom na otežane uvjete rada, ali i dalje sveprisutnu opasnost od zaraze koronavirusom, želim upozoriti na poštivanje epidemioloških mjera, nošenje zaštitne maske, držanje razmaka kako bismo smanjili mogućnost zaraze", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Video: Edina Zuko/PIXSELL

Vatrogasci JVP Grada Zagreba i DVD-a s područja Grada Zagreba su tijekom navedenog razdoblja imali 71 tehničku intervenciju uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja oštećenih crijepova i fasada te ostalih izvida vezanih za stanje objekata, navode iz HVZ-a. Na tehničkim intervencijama ukupno je sudjelovalo 357 vatrogasaca sa 135 vatrogasnih vozila. Zbog posljedica ovog razornog potresa i vatrogasci iz JVP-i DVD-a s područja zagrebačke županije bili su angažirani na novih 27 tehničkih intervencija, u kojima je ukupno sudjelovao 71 vatrogasac sa 33 vatrogasna vozila.

  • +2
Vatrogasci u Glini Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić