260 LOGORA

Tijekom rata u BiH silovano je i mučeno oko 40 tisuća ljudi

  • Autor: VLM agencija
  • Zadnja izmjena 02.12.2011 16:50
  • Objavljeno 02.12.2011 u 16:44
logor omarska rat u bih

logor omarska rat u bih

Izvor: Sipa Press / Autor: MURRAY/I.T.N.

U Bosni i Hercegovini je u razdoblju od 1992. do 1995. godine poginule su oko 104 tisuće ljudi, 40 tisuća, najviše žena, silovano je i mučeno, a postojalo je oko 260 logora ili mjesta zatočenja, rekao je Ivica Divković, direktor Centra za istraživanje ratnih zločina u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Kako prenosi Sarajevo-X, Divković je u intervjuu za BIRN iznio i da je tijekom rata u BiH na neki način protjerano oko dva milijuna ljudi, a njih oko 50 tisuća čeka povratak.

Centar je od 2005. godine saslušao oko 8300 svjedoka, a u više od 600 slučajeva korišten je mehanizam zaštite svjedoka, i to ne samo u slučaju ratnih zločina. Podneseno je gotovo 300 izvještaja o počinjenim zločinima te prijavljeno više od tisuću osumnjičenih.

No postoji problem nedostupnosti osumnjičenih, a takvi su, ističe Divković, uglavnom u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama. Poseban je problem što se osumnjičenike u nekim sredinama doživljava kao heroje. Prema državnoj strategiji za rasvjetljavanje ratnih zločina tijekom sljedećih 15 godina trebala bi biti riješena većina predmeta, a u sljedećih sedam oni najvažniji i najsloženiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi