ODGOVOR IZ BRODOSPLITA

'TIBO je kasnio 105 dana i napravili su štetu od 2,4 milijuna eura'

19.03.2015 u 15:50

Bionic
Reading

Sindikalni čelnici matuljske Tvornice brodske opreme (TIBO) prozvali su prije nekoliko dana Brodosplit tvrdeći da se njihova tvrtka nalazi u problemima jer im splitski škver duguje 1,8 milijuna kuna, što ga svrstava među veće dužnike. Zbog toga što su zadnju plaću dobili za studeni prošle godine 85 radnika TIBO-a, tvrtke u državnom vlasništvu, jučer je započelo sa štrajkom, a danas su se priopćenjem oglasili iz Brodosplita

Kažu da je 2011. TIBO ponudio svoje proizvode za ugradnju na dvjema novogradnjama po znatno višoj cijeni od tržišne te je uz to tehničkoj obradi stručnih službi Brodosplita označen kao neprihvatljiv po zahtijevanoj specifikaciji, ali da je unatoč tome tadašnje rukovodstvo Brodosplita na temelju instrukcija Ministarstva gospodarstva donijelo odluku o prihvaćanju ponude TIBO-a.

‘Za ugovorenu isporuku sanitarnih modula isplaćeno je 50 posto avansa ugovorene cijene. Kako TIBO nije izvršavao svoje obveze sukladno ugovoru u razdoblju gradnje broda, a i zbog teškog stanja u tom poduzeću, uslijedio je osobni zahtjev direktora TIBO-a današnjem predsjedniku Uprave Brodosplita za dodatnim plaćanjem avansa (iznad ugovorenog iznosa), s čvrstim obećanjem da će isporuka biti izvedena do zahtijevanih rokova.

Zahtjev je prihvaćen u dobroj vjeri i plaćen je unaprijed i dodatni dio iznad ugovorenog avansa. Ponovo se isporuka nije dogodila na vrijeme, već su moduli kasnili u konačnici 105 dana, a isporučivani su u pojedinačnim isporukama, što je poskupilo i onemogućilo redovni proces ugradnje. Zbog toga je novogradnja 473 imala direktnu štetu u produljenom i složenijem procesu gradnje, povećanim troškovima i kašnjenju isporuke broda.

Upravo avansnim uplatama, izvan ugovorne obveze, Brodosplit je održavao TIBO na životu, ali loše upravljanje tom kompanijom dovelo ju je u postojeću situaciju.

Brodosplit
je podnio odštetni zahtjev višestruko veći od potraživanja TIBO-a koja se navode. Ukupno 105 dana kašnjenja u isporuci sanitarnih modula generirala su štetu Brodosplitu od 2,4 milijuna eura, s čime je TIBO upoznat’, zaključuju u priopćenju iz Brodosplita.