NEOBJAŠNJEN NOVAC NA RAČUNIMA

Thompsonu Porezna uprava puše za vratom

06.05.2012 u 10:14

Bionic
Reading

Porezna uprava ustanovila je da nema dokaza da je Marku Perkoviću Thompsonu novac koji je u posljednje tri godine dobivao na svoj račun stigao iz inozemstva. Ako ne bude zadovoljna objašnjenjima, Porezna uprava može pjevaču izdati rješenje o plaćanju dodatnog poreza, kakvo je već dobilo desetero Zagrepčana

Desetero Zagrepčana će morati platiti 7,8 milijuna kuna dodatnog poreza na osnovi rješenja što ih je u ožujku i travnju donijela Porezna uprava nakon provjere njihove imovine i prihoda koje su prijavili državi, piše Novi list

Prva su to rješenja u akciji Porezne uprave koja provjerava nekoliko tisuća građana za koje je računalni sustav ukazao na nesrazmjer imovine koju su kupili u posljednje tri godine i prihoda koje su prijavili i na njih platili poreze.

Kod tih desetero građana Porezna je ustanovila da su imovinu stečenu u posljednje tri godine platili 17,6 milijuna kuna više nego što su iznosili njihovi ukupni prijavljeni prihodi, a kako u provjeri nisu ponudili dokaz da su ti prihodi uredno prošli kroz porezni sustav ili da su dobili pozajmicu ili kredit, poreznici su im razrezali novu poreznu obvezu.

Izvori Novog lista ističu da među tih desetero Zagrepčana ima i 'estradnjaka', ali i ljudi iz financijskog sektora.

Među njima je i pjevač Marko Perković Thompson, koji je negirao bilo kakve kontakte s Poreznom upravom. Međutim, Porezna uprava je od Perkovića zatražila provjeru prihoda na osnovi kojih je stekao određene nekretnine. Pojašnjenja je u Poreznoj upravi, tvrde izvori, u dva navrata dao Thompsonov pravni zastupnik.

Prvi je put odvjetnik rekao da je dobio pozajmicu od prijatelja iz Ekvadora, a krajem prošlog tjedna priložio je i ugovor s poduzetnikom iz građevinskog sektora, pozivajući se na to da je Perković određena sredstva stekao zahvaljujući tom poslu.

Što se tiče pozajmice iz Ekvadora, Porezna je ustanovila da nema dokaza da je Thompsonu novac sjeo na račun iz inozemstva, niti je na carini prijavljen veći unos novca.

Ukoliko ne bude zadovoljna objašnjenjima Thompsonova odvjetnika, Porezna uprava može mu izdati rješenje o plaćanju dodatnog poreza, isto onakvo kakvo je dobilo desetero Zagrepčana.