POLITIČKI AZIL

Teta Kim Jong-Una pobjegla u SAD, operacijama prikrila identitet

05.11.2013 u 09:19

Bionic
Reading

Teta mladog čelnika Sjeverne Koreje pobjegla je u SAD 90-ih godina, dok se nalazila u Švicarskoj kako bi pazila na nećaka na školovanju u internatu te zemlje, piše u utorak južnokorejski dnevnik

SAD je odobrio politički azil Ko Yong-Suk o kojoj nije bilo vijesti od 1998., tvrdi Joong Ang Daily koji citira nekadašnjeg visokog dužnosnika tajnih službi i južnokorejskog diplomata tada nastanjena u Bernu.

Ko, danas 56-godišnjakinja, i njezin suprug, podvrgli su se estetskim operacijama kako bi prikrili svoj identitet. Par se nalazi pod zaštitom američkih vlasti, dodaje dnevnik.

Kim Jong-Un, koji je naslijedio oca na čelu Sjeverne Koreje u prosincu 2011., dio školovanja proveo je u švicarskom internatu od 1996. do 2001. Teta je bila zadužena da pazi na njega.

Ko i njezin suprug zatražili su azil od američkog veleposlanstva, piše dnevnik. 'SAD je evakuirao par a da nas o tome nisu ni obavijestili', izjavio je nekadašnji dužnosnik južnokorejskih obavještajnih službi.

Prvo su ih premjestili u američku vojnu bazu kod Frankfurta, a potom su odletjeli u SAD.

Ko Yong-Suk je najmlađa sestra majke Kim Jong-Una, Ko Yong-hui, preminule 2004. u 51. godini od raka dojke.

Vrlo malo članova obitelji sjevernokorejskog čelnika živi u inozemstvu. Najistaknutija iznimka je Kim Jong-Nam, polubrat Kim Jong-Una, neko vrijeme smatran vjerojatnim nasljednikom oca.

Pao je u nemilost nakon što je 2001. pokušao potajice ući u Japan kako bi posjetio Disneyland. Živi u egzilu, u Makau, u Kini i u Singapuru, s obitelji.

Njegov sin Kim Han-Sol, trenutno studira u Parizu.