NEĆAK OTVORIO DUŠU

'Teta je postrojila Upravu Kraša i pitala: Što to radite mom Tomici?'

30.05.2014 u 16:34

Bionic
Reading

Političko spletkarenje, rodbinska netrpeljivost, osveta bivšeg poslodavca ili opravdano stopiranje kredita. Zvuči kao dobitna kombinacija za kakav film prema predlošku Johna Grishama, ali u pitanju je hrvatska stvarnost. Dan nakon konferencije za medije Slavka Linića, u kojoj je paljbu osuo po premijeru Zoranu Milanoviću, a onda kao jednog od krivaca za svoju smjenu prokazao Tomislava Ljutića, vlasnika tvrtke Mali biskviti, novinare je okupio sam Ljutić

U dvosatnom obraćanju javnosti iznio je kronologiju događaja o kojoj je tportal.hr pisao jučer, ali i neke druge zanimljivosti iz pokušaja pokretanja tvrtke koja bi trebala u Krapini zapošljavati 64 radnika i, prema njegovim riječima, u tri smjene proizvoditi dvije vrste biskvita i jednu čokoladu.

Ljutića je trebao pratiti HBOR s kreditom od 19,4 milijuna kuna iz linije 'Nova proizvodnja'on sam uložio bi 1,5, dok bi Questus fond trebao ući s 21,5 milijuna. Od tih 21,5 milijuna Questusov zajam bio bi 18,5 milijuna uz kamatu od 12 posto i uz uvjet da, ako projekt zapne, Questus svoja potraživanja pretvori u udjele u tvrtci. Sve je izgledalo kao idilična poslovna priča, Uprava HBOR-a kredit je odobrila, a onda je Nadzorni odbor (NO) HBOR-a koji vodi Slavko Linić zatražio da se o kreditu zasebno raspravlja jer je smatrao da tvrtka koja ima temeljni kapital 20 tisuća kuna ne može dobiti kredit od skoro 20 milijuna.

Pojavilo se i pismo bivšeg Ljutićevog poslodavca Kraša u kojem su HBOR upozoravali da postoji mogućnost pokretanja pravnih postupaka zbog sumnji u originalnost proizvoda. HBOR-ov kredit trenutno je na čekanju jer su od Ljutića zatražili da pronađe poslovnu banku koja bi dala pola iznosa budući da je Questus, koji je fond gospodarske suradnje i u kojem država ima pedeset posto udjela, izložen u projektu kao investitor, a davanjem kredita značilo bi da je izložen i kao kreditor. Ljutić kaže da je banku našao i da je bio pred finalizacijom dogovora, ali da je nakon jučerašnjeg Linićevog istupa sve stalo.

'Linić me je iskoristio za svoja osobna razračunavanja. U projekt sam ušao uz želju da dokažem da se u Hrvatskoj može nešto stvarati, da se mogu napraviti konkretni proizvodi od kojih se u Europi jedan proizvodi samo u Španjolskoj, a drugi u Italiji. Ništa nije bilo prepušteno slučaju i cijeli projekt je dobio odlične ocjene', kazao je Ljutić.

Upitan je li razlog 'sabotiranju' njegovog projekta leži u činjenici da ga nije predložio Krašu, u kojem glavnu riječ vodi njegova tetka Marica Vidaković, koju je jučer prozvao, Ljutić odgovara kako je iz Kraša otišao jer takvi projekti u Krašu ne prolaze.

'Činjenica je da sestra moje mame vodi Kraš i kada sam je upitao zašto mi to Kraš radi rekla je da ne zna o čemu pričam i da nije imala pojma da sam ja dobio HBOR-ov kredit. Nakon toga nazvali su je i moji roditelji i ona je i dalje tvrdila da ne zna ništa. Kazala im je da je postrojila cijelu Upravu Kraša i pitala: 'Zašto to radite mom Tomici?' Pitao sam se je li moguće da to neki menadžeri rade na svoju ruku budući da se u dopisu HBOR-u nije potpisivala Uprava Kraša nego niži menadžeri. Međutim, od ljudi iz HBOR-a sam doznao da je ona bila na sastancima tamo i rekli su mi: 'Riješi problem s tetkom i nećeš imati problema.' Pokušao sam to riješiti s njom, ali ona je rekla da budući da smo rodbinski povezani, to ne bi bilo zgodno, nego je preporučila da se nađem s Linićem, ali to se nikad nije dogodilo', tvrdi Ljutić.

Na dodatno pitanje misli li da ga Kraš sabotira jer im zalazi u biznis, pita se kako on može s projektom od 40 milijuna kuna biti prijetnja divu kojima ima prihode veće od milijarde.

'Ako ja mogu biti prijetnja, onda sam genij koji treba voditi Nestlle!', mišljenja je Ljutić.

Novinare je zanimalo kako je gledao na kupovinu zemljišta i gradnju Krašograda te predsjedničku kandidaturu bivšeg čelnika te konditorske tvrtke Nadana Vidoševića i je li možda njegovo opiranje tim projektima razlog za ovo što se događa danas. Ljutić navodi kako se 'uvijek zalagao za ulaganje u proizvodnju, a ne u sekundarne djelatnosti i da nije dobro da je ljudima koji vode tvrtku u fokusu nešto drugo, a ne biznis kojim se bave'.

Za Krešimira Milanovića, premijerova brata, kaže da ga ne poznaje i da je za njega čuo prije nekoliko mjeseci iz medija.