američki saveznici

Teške riječi: Biden Japan i Indiju nazvao 'ksenofobnim' državama

02.05.2024 u 20:41

Bionic
Reading

Kina i Rusija, američki rivali, ali i Indija i Japan, saveznici SAD-a, „ksenofobne” su države, rekao je u srijedu američki predsjednik Joe Biden.

„Zašto je Kina u tolikom ekonomskom zastoju? Zašto Japan ima probleme? A Rusija? Indija? Zato što su ksenofobni. Ne žele imigrante”, rekao je američki predsjednik, po transkriptima objavljenima tek dan kasnije.

Demokratski predsjednik sudjelovao je na skupu kampanje posvećenom Amerikancima azijskog podrijetla. Takvi događaji nemaju video ili audio zapis, no prati ih nekolicina novinara.

„Jedan od razloga zašto je naše gospodarstvo u rastu, je zbog vas i drugih. Zašto? Jer primamo imigrante”, nastavio je 81-godišnji američki čelnik.

Njegove riječi bile su očekivane za Kinu i Rusiju, američke rivale, no ne i za Japan i Indiju koji se smatraju saveznicima, primjećuje agencija France presse. 

Od stupanja na funkciju Biden je pokušao jačati američke veze s državama Azije, posebice s New Delhijem i Tokijom. 

Ugostio je indijskog premijera Narendru Modija i japanskog premijera Fumija Kishidu na državničkim večerama, što se smatra rijetkim znakom diplomatske naklonosti. 

„Stav koji je predsjednik branio, a mislim da su ga ljudi diljem svijeta svjesni, jest da je SAD zemlja imigranata, to je u našem DNK-u”, rekao je u četvrtak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby. 

„Naši saveznici dobro znaju koliko ih predsjednik poštuje, koliku važnost daje njihovom prijateljstvu i doprinosima”, dodao je.