'INDIJSKI 11. RUJAN'

Teroristi u Mumbaiju planirali ubiti 5.000 ljudi

30.11.2008 u 15:01

Bionic
Reading

Teroristi koji su napali Mumbai ovaj tjedan planirali su ubiti 5.000 ljudi, rekao je u subotu indijski ministar

NEW DELHI - 'Kod njih je pronađeno toliko streljiva da je očito da su planirali ubiti 5.000 ljudi', rekao je RR Patil, ministar unutarnjih poslova države Maharashtra, čiji je Mumbai glavni grad, a prenosi indijska agencija PTI.

Patil nije rekao koliko je točno eksploziva pronađeno, ali je kazao da je velika količina streljiva pronađena kod jednog terorista.

'Može se dakle pretpostaviti da su i drugi nosili slično streljivo. Policija je kod terorista pronašla veliku količinu ručnih granata, bombi i stotine metaka', rekao je.

Dvije kutije s osam kilograma snažnog eksploziva RDX pronađene su u blizini hotela Taj, koji je u subotu očišćen od terorista.

Teroristi su planirali raznijeti hotel, javila je televizijska mreža NDTV, pozivajući se na službene izvore.

Isti izvori kazali su da je jedan uhićeni napadač priznao da pripada militantnoj skupini Lashkar-e-Toibu (Let) iz Pakistana.

Teroristi su, prema njima, bili u dobi od 18 do 28 godina i došli su iz Karachija.

Televizijski kanal Now TV javio je da je jedan militant indijskim istražiteljima kazao kako su željeli izvesti 'indijski 11. rujna' i tako ući u povijesti, te da ih je za napad inspirirao teroristički napad na hotel Marriott u Islamabadu u rujnu.

SMJENE

Indijski ministar financija Palaniappan Chidambaram bit će novi indijski ministar unutarnjih poslova nakon što je zbog terorističkih napada u Mumbaiju ostavku podnio Shivraj Patil, objavila je u nedjelju indijska vlada.

Patil je podnio ostavku dan nakon što su indijski specijalci okončali trodnevni pokolj u financijskom središtu Mumbaiju, u kojem je ubijeno gotovo 200 ljudi.

Vladajuća Kongresna stranka objavila je da će premijer Manmohan Singh privremeno preuzeti resor financija.

Ostavku zbog napada u Mumbaiju podnio je i savjetnik za nacionalnu sigurnost M. K. Narayanan.