MOSKVA POD OPSADOM

Teroristi planirali napasti paradu povodom Dana pobjede

09.05.2016 u 15:40

Bionic
Reading

Ruske službe sigurnosti spriječile su čitav niz terorističkih napada u Moskvi i Podmoskovlju planiranih za Dan pobjede nad fašizmom pa će mjere sigurnosti 9. svibnja u ruskoj prijestolnici i drugim gradovima ove zemlje povodom Dana pobjede biti podignute na najvišu razinu, pišu tamošnje agencije

Federalna služba sigurnosti (FSB) objavila je kako su terorističke skupine iz središnje Azije planirale oružane napade na prolaznike tijekom masovne šetnje povodom proslave Dana pobjede na Crvenom trgu. Prema pretpostavkama, meta napada trebala je biti Besmrtna pukovnija, jedna od najmasovnijih akcija povodom Dana pobjede, u kojoj će sudjelovati oko pola milijuna ljudi.


Kod uhićenih terorista pronađena je velika količina oružja i eksploziva, a prema neslužbenim podacima, oružje je stiglo iz Ukrajine. Unatoč bogatom iskustvu, Dan pobjede je za ruske službe sigurnosti veliki ispit koji polažu svake godine uoči proslave u kojoj sudjeluje gotovo milijun ljudi. Stoga ruske službe ništa ne prepuštaju slučaju pa su u Moskvi i ostalim gradovima poduzete vrlo opsežne mjere sigurnosti.

Moskva je već sad praktično pod opsadom tisuća pripadnika redovnih i specijalnih policijskih snaga.

U periodu od 1. do 10. svibnja samo u glavnom gradu Rusije angažirano je oko 18.000 pripadnika snaga sigurnosti, policajaca, pripadnika specijalnih jedinica OMON, Nacionalne garde i privatnih zaštitarskih tvrtki.

Mjere sigurnosti posebno su pojačane na aerodromima, željezničkim postajama, podzemnoj željeznici i drugim važnim objektima, a pod posebnom prismotrom je ruta kojom će proći parada.

Već u fazi priprema moskovska policija je poduzela niz mjera pa su tako provjeravani tavani, krovovi, podrumi i zajedničke prostorije u stambenim zgradama koje se nalaze u dijelovima grada na ruti parade.

Provjereni su i vlasnici oružja koji žive u tim okruzima, bivši zatvorenici, kao i psihički oboljeli građani koji su registrirani u psihijatrijskim klinikama. Provjeren je i rad gradskih kamera za nadzor.

Također, na ulicama i oko Crvenog trga tradicionalno će biti postavljene 'sigurnosne barijere', točnije detektori metala, a policija će dodatno provjeravati sve koji se zateknu u središtu grada.

'Poduzet ćemo sve moguće sigurnosne mjere. Razumljivo je da je naš prvi i osnovni zadatak spriječiti diverzantske terorističke napade. Zbog toga ćemo koristiti sve raspoložive snage i sva sredstva', izjavio je načelnik Odjela za javni red pri održavanju masovnih događaja ruskog MUP-a, policijski bojnik Aleksandar Peršin.