PRVI DAN STROŽIH PRAVILA

Terase spašavaju pušače - zasad

09.04.2010 u 15:12

Bionic
Reading

Iako se ugostitelji pribojavaju da će s ponovnom primjenom Zakona o zabrani pušenja pasti promet u kafićima i restoranima, ministar zdravstva Darko Milinović više ne misli popuštati. Stoga će pušenje od ponoći biti dopušteno samo u 156 kafića u Hrvatskoj

'Više nema popuštanja za ugostitelje, imali su svoj prijelazni period', kaže Milinović te dodaje da će biti 'lijepo doći navečer iz kafića, a da se ne osjeti miris dima'. A tijekom tog šestomjesečnog perioda ugostitelji su se mogli odlučiti žele li ugošćivati pušače ili ne.

U caffe baru Golf u Preradovićevoj ulici u Zagrebu ponosno ističu da su svoju dozvolu za pušački prostor od Ministarstva dobili među prvima. Ovaj kafić na špici, uz veliku terasu, površine je 48 metara kvadratnih. Da je veći za samo tri kvadrata, vlasnik bi, ako želi ugošćivati pušače, morao sagraditi posebnu prostoriju ili kabinu za pušenje. Naime, kafići do 50 kvadrata mogu biti ili nepušački ili pak pušački, što opet zahtijeva ugradnju posebnog ventilacijskog sustava.

Golf je spreman

 

 





I Pif, koji je također u Preradovićevoj ulici, spada u kategoriju malih kafića sa svojih 49 kvadrata. Tamo do zadnjeg trenutka traju pripreme za Zakon o zabrani pušenja koji u ponoć ponovno stupa na snagu. Dvojica majstora užurbano su radila na novom ventilacijskom sustavu u Pifu, s obzirom na to da će i taj popularni kafić biti na pušačkoj listi. 'Tražili smo od Ministarstva dozvolu za pušački kafić. Jučer nam je bila inspekcija i zadovoljili smo njihove zahtjeve', kazao nam je konobar iz Pifa.

Nije nam znao odgovoriti koliko je vlasnika koštala nova ventilacija, no majstori su bili bolje upućeni. 'Ovaj sustav košta oko 15 tisuća kuna', kazao je i dodao da u posljednje vrijeme imaju jako puno posla. 'Nove ventilacijske sustave ugrađuju i u velikim i malim kafićima. Ovo je jeftinija verzija. Cijena ventilacijskih sistema penje se do 50 tisuća kuna', kazao je.

Pripreme u Pifu

 

 











Za razliku od Pifa i Golfa, caffe bar Pušlek u Bogovićevoj ulici od ponoći je isključivo nepušački. Površina Pušleka je 55 metara kvadratnih te spada u veće kafiće. Konobar kaže da će promet vjerojatno pasti, no da ne isključuje da će s dolaskom hladnijih dana i zatvaranjem terase vlasnik tražiti dozvolu za pušački prostor.

Caffe bar Kino Europa ima površinu od 700 kvadrata. Ni tamo se nisu odlučili na preinake, stoga je od ponoći tamo zabranjeno pušenje. 'O pregrađivanju ćemo razmišljati tek nakon ljeta', kazao je voditelj kafića i dodao da misli da im neće pasti promet. 'Ljudi će se samo kraće zadržavati u kafiću. Umjesto da piju kavu sat i pol, pit će je pola sata', zaključuju u Kinu Europa.

Kino Europa
Pušlek


Europska praksa

U svih 27 država EU-a uvedena je zabrana pušenja na javnim mjestima, no ta zabrana varira od zemlje do zemlje. Prva je pušenje u barovima, pubovima i zatvorenim prostorima 2004. zabranila Irska. U Njemačkoj vlada regionalnim vlastima dopušta

Ne pada prodaja cigareta

Nijedna europska zemlja nije zabilježila pad prodaje cigareta i duhanskih proizvoda od trenutka uvođenja zabrane ili ograničenja korištenja na javim mjestima. U Francuskoj je  prodaja čak i porasla za 2,7 posto nakon uvođenja zabrane, piše Marketplace.publicradio.org.

Pad prodaje duh proizvoda bilježi se samo zbog krize i on je na razini Europske unije jednak padu prodaje hrane i pića te iznosi 1,6 posto, izvješćuje RTT News.

da odluče gdje će uvesti zabranu pušenja. U Velikoj Britaniji je pušenje u javnim prostorima zabranjeno prije više od dvije godine. U isto vrijeme drastično su povećane cijene cigareta. Nakon zabrane prestalo je pušiti oko 400.000 Britanca.

Britansko kraljevsko liječničko društvo ovog je tjedna tražilo zabranu pušenja i u privatnim automobilima, ali i u prostorima ispred zgrada, parkovima, plažama, sportskim terenima. Takve zabrane već postoje u dijelovima Sjedinjenih Država, Kanade i Australije.

Slovenski Zavod za javno zdravstvo tvrdi da je nakon uvođena zabrane pušenja prije više od dvije godine broj pušača smanjen za pet posto. I u Sloveniji je, kao i kod nas, nakon zabrane pušenja u kafićima došlo do bunta ugostitelja koji su zbog drastičnog pada prometa otpuštali konobare. No Slovenci su ostali ustrajni, dok je kod nas došlo do odgode primjene zakona. Specifičnost Hrvatske je i u tome što je zabrana pušenja uvedena 2009, u vrijeme gospodarske krize, što je zadalo dodatni udarac ugostiteljima.

Osim Hrvatske, jedina zemlja, k tome još i članica EU-a, koja je imala problema s uvođenjem zabrane pušenja je Grčka. Zemlja s najviše pušača u Europi u tri je navrata pokušala zabraniti pušenje. Kod njih zakon lako stupa na snagu, ali ga nitko ne poštuje. Zabrana pušenja kod njih se kršila čak i u bolnicama.

Bugarski parlamentarci složno su rekli 'ne' zabrani pušenja u kafićima i restoranima. Predložili su stoga kompromisno rješenje, koje je gotovo isto kao i kod nas. 'Zabrane pušenja su nehumane', kaže socijalistički zastupnik Andrej Pantev: 'Pušenje je dio ljepote života.'