N/A

Teleća prsa punjena krumpirom i lukom

26.02.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Krumpir i luk, uobičajeno povrće u svakom domu, teletini daju nov okus

Sastojci

Nadjev:
500g krumpira (ogulinskog)
2 glavice luka srebrenca, nasjeckanog
2 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice soli
1/4 žličica papra
1 razmućeno jaje
1 žlica svježeg kopra, nasjeckanog

za teletinu:
1 (2-2,5 kg) telećih prsa s kostima (stražnji dio, s više mesa)
1 žličica soli
1/2 žličice papra
1 žlica maslinovog ulja
250 ml bijelog vina
500 pilećeg temeljca
2 lista lovora
125 ml vrhnja, slatkog
2 žličice škroba
1 žlica svježeg kopra, nasjeckanog
limunov sok, po ukusu

Priprema

Za nadjev:
Prekrijte krumpir hladnom vodom i kuhajte dok nije mekan, oko 30 minuta.
Dok se krumpir kuha, pirjajte luk na maslinovom ulju, dok ne dobije zlatnu boju, oko 15 minuta.
Ocijedite krumpir, ogulite i narežite na tanke ploške. Pomiješajte krumpir, luk, soli i papar te lagano zgnječite vilicom. Ostavite da se ohladi i umiješajte jaje i kopar.

Za teletinu:
Napravite 15-ak cm veliki džep u sredini prsa, paralelno s kostima, ostavljajući oko 1 cm ruba. Napunite džep nadjevom i zašijte kuhinjskim koncem ili učvrstite čačkalicama.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Osušite meso, posolite ga i popaprite. Zagrijte tavu s malo maslinovog ulja i prepecite meso sa svih strana. Okrenite meso i dodajte vino. Kuhajte dok vino ne ispari na pola. Dodajte temeljac i lovor i pustite da ponovno zavre. Poklopite i prebacite u pećnicu. Pecite dok meso nije mekano, oko 2 sata.

Za umak:
Izvadite meso na dasku i prekrijte aluminijskom folijom.
Odbacite lovor i odstranite višak masnoće iz umaka u kojem se meso peklo. Pustite da zavre. Pomiješajte škrob s vrhnjem i umiješajte u umak. Kuhajte, miješajući, dok se malo ne zgusne, 2-3 minute. Možete procijediti umak ako želite. Umiješajte kopar, limunov sok i sol i papar.
Odstranite konac ili čačkalice i odrežite meso s kosti. Narežite meso na ploške i poslužite s umakom.