JER NITKO NIJE PRIJE TRAŽIO

Tek kada ga uhite, Sanader ostaje bez diplomatske putovnice

10.12.2010 u 14:27

Bionic
Reading

Diplomatska putovnica koju je Sanader zaslužio kao bivši predsjednik Vlade i dalje mu vrijedi te će biti ukinuta u trenutku uhićenja, rekao nam je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun

Iako se već dulje vrijeme nalazi pod istragom, a iz jučer na Wikileaksu objavljenih dokumenata može se iščitati kako je Mladen Bajić već u siječnju ove godine tvrdio da će Ivo Sanader biti uhićen, nijedna institucija nije zatražila od MVPEI-ja njezino ukidanje.


A Sanaderu je s tom ispravom bilo znatno olakšan prelazak preko granice. Naime, korisnici diplomatske putovnice ne podliježu uobičajenim provjerama na granici ili pak pri međunarodnim letovima.

Na naš upit koja su prava nositelja diplomatskih putovnica, na koju osim predstavnika diplomatskog zbora imaju pravo i bivši predsjednici RH, bivši predsjednici Sabora te bivši predsjednici Vlade, poput Sanadera, iz Ministarstva dobivamo zanimljiv odgovor. 'Sva prava nositelja diplomatske putovnice propisana su Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima od 24. travnja 1964. godine.'

U Bečkoj konvenciji opisana su prava diplomata i sve beneficije koje ima, uključujući i diplomatski imunitet. Tako bi, osim saborskog, Sanaderu trebalo oduzeti i diplomatski imunitet.

No iz Ministarstva nam dalje pojašnjavaju da, iako nitko nije tražio oduzimanje Sanaderove putovnice, 'nositelj diplomatske putovnice ne može se pozvati na prava vezana uz diplomatsku putovnicu prilikom prijelaza granice, ako je za njim raspisana međunarodna tjeralica u svrhu uhićenja'. A za Sanaderom jest.

Iz Ureda predsjednika Ive Josipovića, na pitanje hoće li predsjednik zatražiti da se Sanaderu poništi diplomatska putovnica, dobili smo odgovor da su 'diplomatske putovnice u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova'. Podsjetimo, u ustavnim ovlastima predsjednika stoji i sukreiranje vanjske politike. Uostalom, predsjednik je taj koji prima vjerodajnice od veleposlanika te ih prima u oproštajne posjete.