OTVORENO o huaweiju

Tehnološki rat je ključ moći u 21. stoljeću: 'Amerikancima je internet diljem zemlje sporiji nego kod nas'

21.05.2019 u 06:57

Bionic
Reading

Zahuktava se trgovinski rat SAD-a i Kine. Vijest o raskidu suradnje Googlea i Huaweija trese gospodarske i političke krugove. Koliko će dalekosežne biti posljedice? Kako će uzvratiti Kina? Ima li zaista osnove za sumnje da Kina špijunira SAD preko pametnih telefona koje proizvodi njezin tehnološki gigant? Kako će se ova gospodarsko-politička bitka odraziti na europsko tržište?

U emisiji HRT-a Otvoreno urednice i voditeljice Zrinke Grancarić o ovoj temi govorili su državni tajnik Bernard Gršić, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, dekan Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu prof. dr. sc. Neven Vrček, doc. dr. sc. Kristijan Kotarski s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, vlasnik portala ICT Business Dražen Tomić i komentator HRT-a Tihomir Vinković.

Dražen Tomić rekao je da je tržište potreseno te da to pokazuju i burzovni indeksi.

- Ne bih rekao da je ovo početak, to je počelo prije nekoliko mjeseci kad je SAD rekao da će zabraniti kineske kompanije ZTE i Huawei. Kad je riječ o 5G mreži. S druge strane Njemačka je rekla da neće zabraniti Huawei kad je riječ o 5G mreži, rekao je Tomić. Dodao je da kad je riječ o hrvatskom tržištu Huawei što se tiče mobitela drugi igrač nakon Samsunga s nekih 27 posto tržišta.

- Na globalnoj razini Huawei je rastao 50 posto u prvom kvartalu, a svi ostali su padali. Huawei je smanjio razliku od odnosu na još uvijek vodeći Samsung. Kad se sve uzme u obzir, lokalno, europsko i svjetsko tržište ovo je nešto što se moglo naslutiti kad je Amerika rekla 'ne' 5G na Huawei mreži. Huawei nije jedino rješenje kad je riječ o 5G mreži, postoje još dva europska proizvođača i to je dobro i za Europu i za svijet, rekao je Tomić. Dodao je da je treba paziti što će se dogoditi naknadno.

- Sada sigurno niti jedan korisnik neće osjetiti razliku. Huawei razvija svoji operativni sustav isto kao što i Samsung ima svoj operativni sustav za televizore koji može u bilo kojem trenutku može pretvoriti u sustav za mobilne telefone. Međutim, na pitanje što će biti za godinu dana to danas nitko ne zna i nitko ne može reći, uvjeren je Tomić.

Neven Vrček rekao je da su mobilni telefoni koji su već kupljeni i na tržištu već prošli certifikaciju od Googlea.

- Oni koriste android sustav, koji je open source sustav, ali je aktivno kontroliran od Googlea. Ne radi se samo o operativnom sustavu nego i o cijelom ekosustavu koji Google kontrolira, prije svega marketu koji drži aplikacije. Naravno da su ljudi zabrinuti. Još ne znamo koje će sankcije Google uvesti. No možemo predvidjeti da će update (nadogradnja) operativnog sustava ići do sljedeće verzije i da će market raditi za postojeće telefone. Ono što bi se moglo dogoditi u budućnosti je da budući telefoni neće biti certificirani od Googlea ako se ovako nastavi i u toj situaciji budući telefoni neće moći koristiti Googleov sustav. Za očekivati je jedan takav trend ako se rat nastavi, ali treba gledati optimistično i mislim da je dogovor moguć, mislim da se radi o taktiziranju, rekao je Vrček.

Donald Trump Izvor: Pixsell / Autor: Alex Edelman/DPA/PIXSELL

Komentator HRT-a rekao je da Amerikanci tvrde da postoji mogućnost špijunaže.

- Amerikanci koliko god bili napredni, kad dođete tamo vidjet ćete da im je internet sporiji diljem zemlje nego kod nas. Njihova infrastruktura 5G nije toliko razvijena. 5G razvijaju svije europske, dvije kineske i korejska tvrtka i oni su otišli najdalje u svemu. Amerikancima ne odgovara da ovi imaju. Amerikanci kao i obično preko saveznika Britanaca tvrde da postoje neki backdoor odnosno vratašca. Tvrde da ako koristite 5G mrežu vaši podaci mogu doći do nekoga do koga ne želite, a to su proizvođači opreme. Britansko upozorenje je stiglo 2014. godine i Huawei je mogao zatvoriti ta vratašca patchom (zakrpom) da se o tome radilo, rekao je Vinković. Uvjeren je da se ovdje radi o trgovačkom ratu.

- Trump ispunjava predizborna obećanja, što je čudno za političara, želi jednostavno riješiti pitanja trgovinske razmjene s Kinom, pregovori se konstantno vode, nikako da se riješe. Huawei unatoč tome što tvrde da nisu povezani s kineskom vladom, a znamo kako se posluje u Kini, u centralnom komitetu se odlučuje tko može, a tko ne može. Huawei ide s dampinškim cijenama i zato toliko brzinom preuzima tržišta, rekao je Vinković.

Državni tajnik Gršić je objasnio zašto je uoči nedavnog summita u Dubrovniku "Kina plus 16" Hrvatska potpisala dva memoranduma o razumijevanju sporazuma o suradnji s tvrtkom Huawei.

- Tvrtka ima više od 180.000 zaposlenih u 170 zemalja svijeta. Preko 80.000 zaposleno je istraživanju i razvoju novih tehnologija. To je jedna od vodećih tvrtki po prihodima u svijetu, preko 105 milijardi dolara lani. Uistinu ne vidim razlog da ne bismo omogućili hrvatski studentima završnih godina ICT tehnologija pristup jednom takvom istraživačkom i znanstvenom području upravo u okruženju koji nudi Huawei. Svake godine 10 studenata ima mogućnost otići u Kinu na dva tjedna na školovanje o trošku Huaweija, rekao je Gršić. Dodao je da je drugi sporazum potpisan na temu razvoja rješenja pametnih gradova u svijetu gdje je Huawei iskazao želju da svoj jedan od svojih razvojnih centara za razvoj pametnih gradova upravo napravi u Hrvatskoj. Takvih sporazuma imamo u povijesti i s drugim svjetskim kompanijama. Sporazum ne jamči da će do toga doći, nego pokazuje otvorenost da Hrvatske i Huaweija da do toga dođe. Ne radi se o presedanu i ni o čemu što bi trebalo naštetiti Hrvatskoj, rekao je državni tajnik.

  • +2
Kineski računalno stvoreni voditelji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kristijan Kotarski rekao je da kad se govori o trgovinskom ratu da on dugoročno nije dobar za nikoga. Tu jednostavno nema pobjednika, smatra.

- Što se tiče inicijalnih čarki one usporavaju međunarodno trgovinu, budući da se sve odvija izvan svjetske trgovinske organizacije, dakle izvan dogovorenog okvira unutar kojeg se rješavaju klasični trgovinski sporovi. To slabi podršku cijeloj infrastrukturi u svijetu putem koje se odvija trgovina. Trgovinski sporovi se ne rješavaju silom nego uređenim pravnim sporovima. Što se tiče mogućnosti da se stvari u svijetu ekonomski zakompliciraju to je moguće ako Trump poveća carine na ostatak kineskog izvoza oprema SAD-u. Trenutačno je carinama zahvaćeno 200 milijardi dolara gdje su carine povećane s 10 na 25 posto. Ključno pitanje hoće li Trump na preostalih 300 milijardi dolara primijeniti identične carine. Gubitnici nisu samo Kinezi, kako tvrdi Trump, nego i američki uvoznici i američki potrošači, odnosno dobar dio njegove biračke baze, objasnio je Kotarski.

Ispričao je kako je Trump jednom rekao da zapravo Kinezi pune američki federalni proračun jer moraju plaćati carine.

- Ta razina ekonomskog neznanja je nevjerojatna. Carine plaćaju uvoznici i prebacuju ju koliko god više mogu na krajnjeg potrošača koji moraju platiti višu cijenu proizvoda. Što se tiče trgovinskog rata to je zapravo samo sredstvo pritiska. U pozadini cijele priče odvija se strateško rivalstvo za primat tko će držati ključeve moći u 21. stoljeću. Naravno da je SAD zabrinut rapidnim napretkom Kine na tehnološkom području i pokušava očuvati tehnološki primat u nizu područja, smatra Kotarski.

BRANKA SLAVICA

Podrška Trumpu u SAD-u

U emisiju se uživo javila dopisnika HRT-a iz SAD-a Branka Slavica i rekla kako nema velikog odjeka o ovome u američkoj javnosti jer američki potrošač u najvećem broju nije izravno pogođen.

- Najviše nervoze vidi se u tehnološkoj zajednici koja se boji odmazde i boje se kako će se to odraziti na njihovo poslovanje i kako odluku Googlea treba potkrijepiti čvrstim dokazima. Analitičari kažu kako je sve ovo Trumpov pritisak u trgovinskom ratu s kinom koji eskalira. Nije tajna da je kineski tehnološki div imao problema s američkim vlastima i prije Trumpa. Ovo je samo kulminacija. Drugo mišljenje je da bi kineska strana treba biti transparentnija, ali da nema razloga za uništenje jedne tvrtke. Očekuje se da Trumpova administracija nametne nove carine Kine od 25 posto i pokrije one proizvode koji nisu do sada pokriveni novim valom carina. Američko izaslanstvo trebalo bi otputovati u Kinu na novi krug pregovora, no kineska strana prijeti da će to otkazati. Kažu kako se njima ne žuri i da imaju vremena. Mnoge politike Trumpa nisu popularne u Washingtonu ali kad je riječ o trgovinskom ratu s Kinom to ne ulazi u tu kategoriju, rekla je Slavica.