UZROK NEPOZNAT

Tanzanijski brod umalo se prevrnuo u riječkoj luci

18.01.2011 u 16:31

Bionic
Reading

U riječkoj luci na Bratislavskom pristaništu noćas se oko jedan sat opasno nagnuo brod Gulf Forest, koji plovi pod zastavom Tanzanije, a u vlasništvu je brodara Gulf Forest Shipping S.A.

Razlozi nagnuća broda dužine 78 metara i nosivosti 2.545 tona, čiji su članovi posade sirijski državljani, još su nepoznati.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture priopćeno je da je na brod u riječkoj luci ukrcano oko 1.700 metara kubnih bukovine, no napominju da u trenutku nagnuća broda nije bio u tijeku ukrcaj tereta.

Na mjesto događaja odmah su izašli djelatnici Lučke kapetanije Rijeka, a do broda je upućena i brodica kapetanije te dva tegljača tvrtke Jadranski pomorski servis koji su poduprli brod na nagnutoj strani.

Tijekom jutra radnici tvrtke Luka Rijeka počeli su s iskrcavanjem tereta, nakon čega je brod vraćen u prvobitni položaj, a inspektori Lučke kapetanije Rijeka obavljaju očevid kako bi se utvrdile okolnosti i uzroci ove pomorske nezgode.

S broda, koji je u riječku luku doplovio 7. siječnja 2011. iz Egipta, iskrcana je sol, a dok se ne završi očevid ima zabranu isplovljavanja.

Matična luka mu je Zanzibar, izgrađen je davne 1972. godine, a dokaz je da se režim postrožene kontrole dolaska podstandardnih brodova u hrvatske luke, koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, ne provodi. Srećom, nitko nije ozlijeđen i nije došlo do onečišćenja mora.