tvrde izvori

Snage bliske Iranu zaplijenile tanker u Arapskom moru

03.08.2021 u 21:30

Bionic
Reading

Vjeruje se da su naftni tanker u Perzijskom zaljevu, nedaleko od obale Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), zaplijenile snage iza kojih stoji Iran, kazala su u utorak tri izvora iz agencije za pomorsku sigurnost.

Britanska pomorska trgovinska agencija (UKMTO) je ranije izvijestila o "mogućoj otmici" u tom području i savjetovala brodovima da budu izrazito oprezni zbog incidenta koji se dogodio oko 60 nautičkih milja istočno od UAE emirata Fujairah.

Dva su izvora identificirala brod kao tanker Asphalt Princess za prijevoz asfalta i bitumena koji plovi pod panamskom zastavom.

Brod se nalazio u Arapskom moru i plovio prema Hormuškom tjesnacu kroz koji prolazi petina izvoza nafte.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su sigurnosni incidenti u kojima sudjeluje nekoliko brodova u blizini obale UAE "sumnjivi" te osuđuje bilo kakve napore u cilju stvaranja "lažne atmosfere" protiv Islamske Republike.

Sjedinjene Države su izrazile uvjerenje da je Iran u petak izveo napad dronom na tanker kojim upravlja Izrael u vodama blizu Omana, obećavši da će sa saveznicima "kolektivno odgovoriti" Iranu. U tom su napadu poginula dva pomorca, jedan britanski i jedan rumunjski.

"U bliskom smo kontaktu s UK-om, Izraelom, Rumunjskom i drugim zemljama. Slijedit će kolektivni odgovor", kazao je u ponedjeljak američki državni tajnik Antony Blinken, dodavši da se "Iran nastavlja strašno neodgovorno ponašati".