politički zastoj

Talijanski predsjednik sazvao novi krug konzultacija o vladi

03.05.2018 u 15:01

Bionic
Reading

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella pozvao je na novi krug konzultacija 7. svibnja o formiranju nove vlade i pokušaju da se okonča devet tjedana političkog zastoja nakon izbora u ožujku bez jasnog pobjednika

Mattarella je već održao dva kruga razgovora sa stranačkim čelnicima u kojima se nije uspio prevladati zastoj, dok su dva druga pokušaja posredovanja parlamentarnih predsjednika također ostala neuspješna.

Dužnosnik predsjedničke palače rekao je u četvrtak da će se predsjednik sastati sa stranačkim predstavnicima u ponedjeljak prije no što odluči o sljedećem koraku.

Ostalo mu je još nekoliko opcija na raspolaganju dok su sve glasniji pozivi na nove izbore.

Talijanska politička situacija je u limbu nakon izjednačenih rezultata izbora 4. ožujka na kojima je desni savez predvođen protuimigrantskom Ligom osvojio najviše zastupnika, a Pet zvijezda postala najveća pojedinačna stranka. Demokratska stranka je završila na trećem mjestu.

  • +4
Talijanski opći izbori Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Izvor iz predsjednikova ureda rekao je u srijedu da talijanski predsjednik neće sazvati nove izbore u lipnju uoči ljetnih praznika te da će radije umjesto toga pokušati naći privremenu vladu koja bi sastavila proračun.

Ne uspiju li stranački čelnici sastaviti takvu vladu, koju bi gotovo sigurno vodila nepolitička osoba, tada bi novo glasanje bilo održano u jesen, vjerojatno u listopadu.